Home Novosti
Novosti
BUDUĆNOST VOJNIH NEKRETNINA U MALOM LOŠINJU PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 01 Prosinac 2013 00:00

U petak 29. studenog 2013. u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza i Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja, a uz potporu Centra za mirovne studije iz Zagreba u Lošinjskom muzeju - Palača Fritzy održan je okrugli stol na temu Budućnost vojnih nekretnina u Malom Lošinju. U temu okruglog stola su uveli domaćin Dorian Božičević koji je govorio o trenutnom stanju vezano za bivše vojne nekretnine na području Grada Malog Lošinja i o potrebama udruga tehničke kulture za prostorom te iskustvima po pitanju traženja na korištenje bivših vojnih nekretnina, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović na temu plana i programa rada Ureda vezano za buduće prenamjene i o aktualnom stanju i problemima prenamjene bivših vojnih nekretnina, Kruno Kardov sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu na temu općeg stanja i problema oko prenamjene bivših vojnih nekretnina i Dunja Mickov iz udruge Zelena Istra na temu iskustava i građanskih inicijativa po pitanju bivše vojerne Muzil u Puli. U daljnju su se raspravu uključili djelatnica Ureda Grada i upravljanja gradskom imovinom Nevenka Morović-Janković na temu dobivanja zgrade bivšeg Doma JNA u Malom Lošinju i prenamjene objekta za potrebe Gradske knjižnice i čitaonice, Andrea Borić iz udruge Plavi svijet na temu dobivanja zgrade bivšeg Doma Armije u Malom Lošinju za potrebe projekta Centar za istraživanje mora, te dopredsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Đanino Sučić i pročelnica Ureda Grada i upravljanja gradskom imovinom u Gradu Malom Lošinju Ružica Baumgarten koji su uglavnom govorili o problemima prenamjene i postupku donošenja prostornih planova. U daljnju su se raspravu uključili i prisutni građani s pitanjima vezanim od postupka donošenja prostornih planova i informiranosti građana o postupcima te mogućnosti prigovora na iste do problema vezanih sa devastacijom borove šume na Čikatu i pitanja vezanih uz reguliranje stambenog prava ljudi koji su ostali stanovati u bivšim vojnim nekretninama, a kojima status još nije reguliran. Na koncu moramo konstatirati da se razvila konstruktivna rasprava koja je trajala skoro puna tri sata što ukazuje na potrebu organizacije više ovakvih okruglih stolova ili javnih tribina.

 
NAJAVA OKRUGLOG STOLA PDF Ispis E-mail
Utorak, 26 Studeni 2013 16:59

Hrvatski astronomski savez

i Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja

uz podršku Centra za mirovne studije iz Zagreba

pozivaju Vas na okrugli stol

Budućnost vojnih nekretnina u Malom Lošinju

Okrugli stol će se održati u Palači Fritzy u Malom Lošinju,

u petak 29. studenoga 2013. godine, s početkom u 18 sati

 

Na području grada Malog Lošinja postoji velika količina vojnih objekata od kojih su neki prenamijenjeni, ali većina objekata još uvijek stoji i pomalo se urušava te nagrđuje grad i predstavlja opasnost za ljude i okoliš. Na području grada postoje različiti primjeri prenamijene vojnih objekata u  javne svrhe (npr. Gradska knjižnica i čitaonica - bivši Dom JNA), zatim onih prenamijenjenih za potrebe organizacija civilnog društva (npr. organizacija Plavi svijet korisiti bivši Dom Armije), kao i primjera komercijalne prenamijene (npr. Grad Mali Lošinj - prodaja bivše vojne ambulante i zahtjev za izgradnju marine na području bivše vojarne Velopin). Postoji i neriješen zahtjev za korištenje zgrade javne namijene za potrebe tehničke kulture (Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja traži jedan objekt na području bivše vojarne Velopin).

Ovim okruglim stolom voljeli bismo aktualizirati problem neperspektivne vojne imovine koja stoji, urušava se i predstavlja opasnost za ljude i okoliš, kao i problem nepostojanja popisa neperspektivne imovine i jasnih postupaka za konverziju iste te potrebu da se ubrza proces konverzije imajući u vidu potrebe lokalne zajednice. Pozivamo građane i građanke Malog Lošinja da dođu na okrugli stol, informiraju se o trenutnom statusu pojedinih objekata te izraze i svoje viđenje o mogućoj namjeni neperspektivnih vojnih objekata u Malom Lošinju.

Uvod u raspravu dat će:

    Dorian Božičević, Hrvatski astronomski savez i Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja – konverzija u Malom Lošinju i jedno iskustvo traženja prenamjene vojnih objekta za potrebe udruga

    Mladen Pejnović, predstojnik Državnog ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) – prezentacija plana i programa rada Ureda vezano za buduće prenamjene

·         Predstavnik/ica MORH-a (TBC)

·         Kruno Kardov, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - opće stanje vezano za konverziju

·         Dunja Mickov, Zelena Istra i građanska inicijativa „Volim Pulu“ – kako su se građani Pule mobilizirali oko prenamjene Muzila?

 

 

 
UPISI U ASTRONOMSKU SEKCIJU PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 20 Listopad 2013 19:45

Astronomsko društvo "Leo Brenner" poziva učenike 4. i 5. razreda osnovne škole na upis u astronomsku sekciju. Upisi će biti u petak 25.10.2013. u vremenu od 17:00 do 18:30 sati u dvorani crkve sv. Nikole gdje će se ubuduće održavati nastava obzirom na nedostatak prostora u gradu. Ulaz u dvoranu se nalazi iza crkve na katu. Za sve ostale informacije možete nas dobiti na 233-871.

U petak 25.10.2013. od 18:30 do 20:00 pozivaju se na upis učenici koji su pohađali astronomsku sekciju u protekloj školskoj godini, a žele je nastaviti pohađati i ove školske godine.

 
NA LOŠINJU ODRŽAN PRVI SUSRET ASTRONOMSKIH DRUŠTAVA HRVATSKE PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 06 Listopad 2013 00:00

U Malom Lošinju se od 04. do 06. listopada 2013. odvijao prvi Susret astronomskih društava Hrvatske u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza i društva domaćina Astronomskog društva "Leo Brenner". Naime, posljednji slični susreti na razini RH organizirani su prije više od 20 godina, a Hrvatski astronomski savez pokušava obnoviti ovo nekada tradicionalno okupljanje astronoma amatera. Susret se ove godine uspio organizirati zahvaljujući sredstvima iz natječaja Sektora za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te skromnog doprinosa Grada Malog Lošinja i uz pomoć Rektorata crkve sv. Nikole, Lošinjskog muzeja i Gradske knjižnice i čitaonice u Malom Lošinju, a koji su ustupili prostor za potrebe susreta.

Prvi dan susreta je započeo s prezentacijom monografije pod naslovom Oton Kučera - Per aspera ad astra (Preko trnja do zvijezda) koju su prezentirali njeni autori Tatjana Kren, prof. i dr. sc. Branko Hanžek u maloj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice u Malom Lošinju. Monografija donosi ekstenzivan pregled života i rada dr. Otona Kučere, osnivača Zagrebačke zvjezdarnice od njegovog doprinosa razvoju srednjeg i visokog školstva, popularizaciji znanosti i tehničke kulture do njegova doprinosa na području planinarstva i očuvanja kulturne baštine. Recenzenti ove vrlo vrijedne monografije su akademici Žarko Dadić i Josip Bratulić što još dodatno potvrđuje kvalitetu i vrijednost ove publikacije.

U jutarnjim satima drugog dana susreta održana je redovita skupština i radni sastank u okviru rada Udruge za zaštitu noćnog neba - Naše nebo i redovita skupština Hrvatskog astronomskog saveza. Na skupštini i radnom sastanku udruge Naše nebo raspravljalo se o stanju i budućim aktivnostima vezanim za smanjenje svjetlosnog onečišćenja u Republici Hrvatskoj u kontekstu Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, donošenju podzakonskih akata i same primjene zakona u praksi. Jedan od važnijih zaključaka radnog sastanka je da će se pokušati lobirati za stroža pravila i zaštitu od svjetlosnog onečišćenja na području otoka i brdsko planinskih područja koja su i sada manje zagađena, ali je prioritet da takva i ostanu te da se što bolje zaštite i poboljšavaju u smislu smanjenja postojećeg onečišćenja.
Na skupštini Hrvatskog astronomskog saveza tajnik Dorian Božičević, mag. theol. je predstavio izvještaj o aktivnostima i financijama za proteklo razdoblje, a rasparavljalo se o aktivnostima za iduću godinu, slabom financiranju, nedostatku prostora za rad na otoku i problemima vezanim uz pristupanje Hrvatskoj zajednici tehničke kulture.

U popodnevnim satima u velikoj dvorani Palalče Fritzy (Lošinjski muzej) u Malom Lošinju održano je predavanje o rezultatima rada Hrvatske meteorske mreže. Predavanje je održao koordinator mreže Damir Šegon iz Astronomskog društva Istra iz Pule. Na predavanju su istaknuta važna otkrića od pronalaska Križevačkog meteorita do najnovijeg i međunarodno potvrđenog pronalaska novog meteorskog roja Zeta-Cassiopeidi te budućeg razvoja mreže i aktivnosti na području edukacije i znanstvenog rada.

U večernjim satima sudionici susreta su sudjelovali na tribini pod nazivom Hrvatski astronomski savez - Kamo dalje i da li ostati na otoku? na kojoj se nastavilo raspravljati o temama vezanim za budućnost saveza i činjenici da je jedini nacionalni savez s područja tehničke kulture koji ima sjedište na otoku. Na tribini je istaknuto da nije nužno da se sve nacionalne organizacije moraju nalaziti u Zagrebu, ali je istaknuta i potreba za boljom podrškom državne, regionalne, a posebno lokalne vlasti po pitanju prostora za rad i financijske potpore. Naime, činjenica da je sjedište saveza u protekle četiri godine na otoku tj. u Malom Lošinju, nije sasvim slučajna. Sjedište je premješteno iz Zagreba na otok Lošinj iz praktičnog razloga što je aktualni tajnik iz Astronomskog društva "Leo Brenner" u Malom Lošinju, ali se naglasila i činjenica da je u Malom Lošinju isto tako djelovala prva civilna, privatna i amaterska zvjezdarnica na području Hrvatske - Zvjezdarnica "Manora" koju je od 1894. do 1909. vodio Leo Brenner (Spiridon Gopčević) pa su razlozi za smještaj sjedišta u Mali Lošinj još povijesno snažniji.

 
PREDAVANJE - REZULTATI RADA HRVATSKE METEORSKE MREŽE PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 03 Listopad 2013 13:13

Hrvatski astronomski savez vas poziva na predavanje Rezultati rada Hrvatske meteorske mreže koje će se održati u subotu 05. listopada 2013. u Lošinjskom muzeju - Palača Fritzy u Malom Lošinju s početkom u 18:00 sati. Predavanje će održati Damir šegon iz Astronomskog društva Istra - Pula.

Razvoj tehnologije, dugogodišnje iskustvo, znanje i tradicija  opažanja meteora u Republici Hrvatskoj, rezultirali su s početkom stvaranja"Hrvatske meteorske mreže" 2007. godine. Tijekom početne faze, bilo j e u mreži osam kamera (Bjelovar, Merenje, Osijek, Pula, Rijeka, Šibenik, Višnjan i Zagreb), da bi već sredinom 2010. taj broj iznosio 28 i osim neba nad Hrvatskom pokriveno je bilo područje i nad susjednim državama. Radom Hrvatske meteorske mreže u proteklih nekoliko godina postignuta su mnoga važna otkrića: pronađen je meteorit na području Križevaca za kojega se pozicija pada izračunala iz podataka prikupljenih pomoću ove mreže, pomoću podataka koje je mreža prikupila u ove je godine potvrđen pronalazak novog meteorskog potoka Zeta-Cassiopeidi, ...

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 10 od 18
Copyright © 2022 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..