Home Novosti
Novosti
OTVORENA IZLOŽBA O POVIJESTI LOŠINJSKE ASTRONOMIJE PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 08 Lipanj 2014 16:44

U subotu 07. lipnja 2014. povodom 20. obljetnice rada Astronomskog društva "Leo Brenner" i 120. obljetnice od početka rada Zvjezdarnice "Manora" u Malom Lošinju otvorena je izložba o povijesti lošinjske astronomije pod nazivom "Lošinj i astronomija - više od stoljeća". Izložba je postavljena u prolazu između Rive lošinjskih kapetana i ulice Vladimira Gortana pored restrana Bocca Vera u samom centru grada i otvorena je za posjetitelje do daljnjeg od 00:00 do 24:00.
Autor izložbe je Dorian Božičević, mag. theol., a popratni tekstovi su na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku. Za otvorenje izložbe organizirana su dva astronomska opažanja na Rivi lošinjskih kapetana ispred restorana Bocca Vera, od 11:00 do 13:00 promatralo se Sunce, a od 21:30 do 23:00 promatrao se Mjesec i planeti Jupiter, Mars i Saturn. U zvjezdano nebo otoka Lošinja je pogledalo više od 100 građana i turista.

 
SVEČANA SKUPŠTINA ASTRONOMSKOG DRUŠTVA PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 11 Svibanj 2014 19:54

Valter MartinolićU petak 09. svibnja 2014. u dvorani crkve sv. Nikole u Malom Lošinju s početkom u19:00 sati održana je svečana Skupština povodom 20. obljetnice rada Astronomskog društva "Leo Brenner". Astronomsko društvo je osnovano 1994. godine, a osnivanju je već prethodio višegodišnji rad astronomske sekcije koju je 1987. pokrenuo i vodio Valter Martinolić. Svečana je skupština održana baš na 9. svibnja jer je tog dana prije točno 120 godina u Malom Lošinju službeno započela s radom Zvjezdarnica "Manora" koju je od 1893./1894. do 1909. osnovao i vodio Leo Brenner (Spiridon Gopčević). Astronomsko društvo čuva tradiciju Zvjezdarnice "Manora" koja je druga zvjezdarnica po starosti na području Hrvatske, ali i prva civilna, amaterska i privatna zvjezdarnica na našem području.

Predsjednik društva Dorian Božičević, mag. theol. je na početku skupa dao kratki pregled povijesti astronomije na otoku Lošinju počevši sa pomorskim školstvom i Zvjezdarnicom "Manora" da bi zatim dao pregled bogatog rada astronomskog društva u posljednjih 20 godina, od rada s osnovnoškolcima i srednjoškolcima u sklopu astronomske sekcije, rada na očuvanju baštine lošinjske astronomije, astronomije i turizma, borbe protiv svjetlosnog onečišćenja, znanstvenog rada, organizacije i sudjelovanja na natjecanjima iz astronomije, informatičkog opismenjivanja za umirovljenike i mnogih drugih aktivnosti pa sve do budućih planova društva.

 

Na svečanoj sjednici podijeljene su nagrade zaslužnima za razvoj i napredak Astronomskog društva "Leo Brenner":

  • dodijeljena je Povelja o doživotnom počasnom predsjedništvu u Astronomskom društvu "Leo Brenner" Valteru Martinoliću, osnivaču astronomske sekcije i društva te prvom predsjedniku društva
  • dodijeljena je Povelja o doživotnom počasnom članstvu u Astronomskom društvu "Leo Brenner" Manfredu Baueru iz Astronomskog društva Aalen iz Njemačke za iznimne rezultate u istraživanju povijesti lošinjske astronomije
  • dodijeljena je Povelja o doživotnom počasnom članstvu u Astronomskom društvu "Leo Brenner" vlč. Mateju Poloniju rektoru crkve sv. Nikole u Malom Lošinju koji je nesebično ustupio na korištenje dvoranu crkve sv. Nikole za potrebe rada astronomske sekcije, susreta i predavanja u vremenu kada je astronomsko društvo ostalo bez vlastitog prostora
  • dodijeljena je Pohvalnica učeniku astronomske sekcije Kristianu Stepančiću kao najboljem učeniku astronomske sekcije u periodu od 2006. do 2014. godine
  • dodijeljena je Zahvalnica profesorici Hajdi Stepančić za dobru suradnju kod organizacije i provedbe tečaja informatike za umirovljenike koji se provodio u suradnji sa Udrugom umirovljenika Grada Mali Lošinj
  • dodijeljene su i slijedeće Zahvalnice: Srednjoj školi Ambroza Haračića, Osnovnoj školi Maria Martinolića, Gradu Malom Lošinju, Primorsko-goranskoj županiji, Lošinjskom muzeju, Gradskoj knjižnici i čitaonici - Mali Lošinj, Rektoratu crkve sv. Nikole - Mali Lošinj, poduzeću Jadranka d.d., Radio Lošinju - Radio Jadranci i Turističkoj zajednici Grada Malog Lošinja.

 

Nakon službenog dijela nastavilo se s druženjem uz prigodni domijenak.

 
JURIJEVA NOĆ ODGOĐENA ZA NEDJELJU PDF Ispis E-mail
Subota, 12 Travanj 2014 15:51

U sklopu proslave prvog čovjekovog leta u svemir, pozivamo vas na promatranje teleskopima i projekciju o Juriju Gagarinu u nedjelju 13. travnja 2014. u Malom Lošinju na Rivi lošinjskih kapetana ispred restorana Bocca Vera s početkom u 20:00 sati.

 
JURIJEVA NOĆ 2014 PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Travanj 2014 11:39

U sklopu proslave prvog čovjekovog leta u svemir, pozivamo vas na promatranje teleskopima i projekciju o Juriju Gagarinu u subotu 12. travnja 2014. u Malom Lošinju na Rivi lošinjskih kapetana ispred restorana Bocca Vera s početkom u 20:00 sati.

 
FESTIVAL ZNANOSTI 2014 PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 06 Travanj 2014 00:00

Na Lošinju 07. travnja 2014. započinje Festival znanosti u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja na temu VALOVI, a trajati će do 12. travnja 2014. godine. U provedbu Festivala znanosti smo se prvi put uključili 2009. godine, a na državnoj razini se on ove godine provodi 12. put. Informacije o programu Festivala znanosti na otoku Lošinju možete pronaći na www.festivalznanosti.losinj.hr, a o cjelokupnom programu na državnoj razini na www.festivalznanosti.hr.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 9 od 18
Copyright © 2022 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..