Home Novosti
Novosti
ASTRONOMIJA I TEHNIČKA KULTURA U NOĆI MUZEJA 2016. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 01 Veljača 2016 00:00

Manifestacija Noć muzeja i ove je godine u cijeloj Hrvatskoj organizirana u noći 29. siječnja 2016. Na razini države obilježena je temom “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena”, a Lošinjski muzej se ovoj manifestaciji pridružio temom “Lošinjski muzej – kreativni inkubator”.

Lošinjski reformatori i utemeljitelji modernog Lošinja su u 19. stoljeću, poput Strossmayera, potaknuli kulturni, gospodarski i znanstveni napredak te svojim doprinosom značajno utjecali na razvoj Grada i Otoka. Među pionirima znanosti se posebno istakao Ambroz Haračić, profesor Pomorske škole, koji je bio botaničar, meteorolog, klimatolog, istraživač geografije i geologije otoka. Osim njega, napretku Lošinja pridonijeli su i ravnatelj Pomorske škole Eugen Jelčić, teoretičar astronomije, matematike, fizike i nautike; liječnici Conrad Clar i Leopold Schrötter, astronom Spiridion Gopčević i mnogi drugi.

U Noći muzeja u Lošinjskom muzeju sudjelovalo je trinaest izlagača – organizacija i pojedinaca koji su posudili svoje materijale za izložbu te sudjelovali u predstavljanju onoga čime se bave i što istražuju. Između ostalog sudjelovali su i profesori i učenici naše Škole.

Noć muzeja otvorila je kustosica Marijana Dlačić, nakon nje je predavanje započela profesorica Lidija Kosmos, predstavljajući znanstveno istraživački rad grupe Mladi povjesničari koja istražuje život i rad znanstvenika Haračića. Rad uređaja kojima su se koristili pomorci u plovidbi demonstrirala je profesorica Aldina Burić, a o povijesti lošinjske astronomije, radu Astronomskog društva "Leo Brenner" i Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja govorio je Dorian Božičević, mag. theol..

O istraživanjima s područja zdravstvenog turizma, govorila je dr. Anamarija Margan-Šulc. Ljubo Galjanić govorio je o biljnim vrstama koje su naši preci koristili u prehrani ljudi i stoke, Matea Zekan govorila o radu instituta “Plavi svijet” i o dupinima, a kolekcionar Ivo Rušin iz Nerezina govorio je o očuvanju otočne etnografske baštine, dok je suvremena informatička dostignuća i mogućnosti prezentirao Saša Pupovac.

 

 
IZBORNA SKUPŠTINA ZTK PGŽ PDF Ispis E-mail
Subota, 23 Siječanj 2016 00:00

U četvrtak 21. siječnja 2016. u dvorani Hrvatske čitaonice Trsat u Rijeci održana je Izborna skupština Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije. Na Skupštini je izabrano novo vodstvo Zajednice na čije su čelo izabrani Marino Čikeš za predsjednika i Dorian Božičević za dopredsjednika. Ovom prilikom čestitamo predsjedniku Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja na izboru i želimo mu uspješan rad za boljitak tehničke kulture na području Primorsko-goranske županije.

 

 
IZLOŽBA FIAT LUX: SPORTSKA FOTOGRAFIJA PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 10 Prosinac 2015 00:00

U petak, 11. prosinca u 19.00 sati u palači Fritzi u Malom Lošinju otvorena je izložba fotografija Fiat lux. Godišnjom izložbom Foto kluba Lošinj (Fiat lux) koja se tradicionalno realizira u suradnji s Lošinjskim muzejom, predstavljaju se radovi članova Kluba na dogovorenu temu. Ovogodišnja tema je sportska fotografija. Sport kao tema javlja se  već u prvim čovjekovim likovnim prikazima, te je bio zastupljen u različitim medijima kroz cijelu povijest. Od pojave fotografskog aparata  prikazi sporta i sportaša postaju izazov za fotografe, a razvojem fotografske opreme, fotografije sportaša postaju sve popularnije i zanimljivije. Fotografi sporta, bez obzira bilo riječ o finalnim utrkama Olimpijskih igara ili kvartovskim nogometnim utakmicama, nastoje uhvatiti onaj trenutak  sa zanimljivim akcijama, smiješnim izrazima lica, dubokim emocijama, atraktivnim pokretima tijela. Izložba se može pogledati do 9. 1. 2016. Radno vrijeme Lošinjskog muzeja (palače Fritzi) je od utorka do petka od 10.00 do 13.00 te od 17.00 do 19.00, a subotom od 10.00 do 13.00 sati (ponedjeljkom zatvoreno).

 
UPISI U ASTRONOMSKU SEKCIJU U ŠK. GOD. 2015./2016. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 08 Listopad 2015 19:06

Astronomsko društvo "Leo Brenner" poziva učenike osnovne i srednje škole na upis u astronomsku sekciju. Upisuju su učenici od 5. razreda osnovne škole na više. Upisi će biti u srijedu 14.10.2014. i četvrtak 15.10.2014. u vremenu od 14:30 do 16:30 sati u Srednjoj školi Ambroza Haračića (dežurana - desno čim se uđe u školi). Nastava će se održavati u dvorani crkve sv. Nikole obzirom na nedostatak prostora u gradu. Za sve ostale informacije možete nas kontaktirati na telefon 098 920 21 53.

 

 
POZIV ZA PRIJAVU JAVNIH POTREBA U DRUŠTVENIM DJELATNOSTIMA GRADA MALOG LOŠINJA ZA 2016. GODINU PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 01 Listopad 2015 00:00

Grad Mali Lošinj je raspisao Poziv za prijavu programa/projekata namijenjenih zadovoljavanju javnih potreba u društvenim djelatnostima Grada Malog Lošinja za 2016. godinu. Poziv je objavljen na internetskim stranicama Grada Malog Lošinja, a možete ga pročitati klikom ovdje. Natječaj je otvoren do 18. listopada 2015. godine.

 

 

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 6 od 18
Copyright © 2022 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..