Home Novosti
Novosti
NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA PDF Ispis E-mail
Utorak, 31 Ožujak 2009 00:00

MALI LOŠINJ – Mali Lošinj ove se godine prvi put uključio u natjecanje mladih tehničara Hrvatske, koje se održava već pedeset i prvi put. Na gradskom natjecanju u kategoriji zrakoplovnog modelarstva natjecalo se šest učenika OŠ Maria Matinolića, a mentor im je Josip Lulić. Radove učenika ocjenjivalo je Povjerenstvo za provedbu gradskog natjecanja mladih tehničara u sastavu, Dorian Božičević, predsjednik povjerenstva te članovi Hajdi Stepančić i Borislav Raić. U kategoriji petih razreda 80, od ukupno stotinu bodova dobio je Luka Antunović, slijedi Roman Franulović sa 68 bodova, Karmelo Škoda 62 boda i Luka Baljak 42. Učenik šestog razreda, Kristijan Škoda za svoj je rad dobio 75 bodova, a osmaš Luka Marić 74 boda. Dorian Božičević ističe važnost ovog natjecanja jer su njegovom provedbom lošinjski učenici prvi put stekli mogućnost kvalifikacije na županijsko, a kasnije i državno natjecanje mladih tehničara. Natjecanje je organizirala Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja, a provodilo se u učionici Astronomskog društva »Leo Brenner«, prostoriji Društva naša djeca i gradskoj sportskoj dvorani.

I.C.M. - Novi list, Utorak, 31. ožujka 2009. - str. 14.

 
U HOTELU KRALJEVICA DODIJELJENE NAGRADE HZTK PDF Ispis E-mail
Petak, 27 Ožujak 2009 00:00

KRALJEVICA - Hrvatska zajednica tehničke kulture jučer je u Kraljevici upriličila dodjelu javnih priznanja, počasnih zvanja i nagrade HZTK za 2008. godinu u Hotelu "Kraljevica". Odbor za dodjelu priznanja i nagrada donio je odluku dodijeliti Nagradu za životno djelo Dragutinu Ogrizeku iz Osijeka za izniman i trajan doprinos razvoju udruga inžinjera i tehničara i promicanju tehničke kulture tijekom više od 50 godina rada u društvu inovatora i tehničkoj kulturi, posebice u Osijeku i Osiječko-baranjskoj županiji. Godišnju nagradu dobili su: Enes Bektešević iz Čakovca, Dragan Milec iz Valpova, Tomislav Nikolić iz Splita, prof. dr. sc. Juraj Plenković iz Rijeke, dr. sc. Branimir Ružojčić iz Pule, Mato Šimunović iz Starog Petrovog Sela i Darko Tomašek iz Varaždina. Povelja HZTK pripala je Astronomskom društvu "Istra" i Auto-klubu "Pula-Rovinj" iz Pule, Elektrostrojarskoj školi Varaždin, Fotoklubu Osnovne škole Vidovec iz Vidovca, Kajak kanu klubu "Marsonia" iz Slavonskog Broda, Klubu mladih tehničara Osnovne škole Dubovac iz Karlovca, Krapinskom informatičkom klubu KRIK iz Krapine, Radioklubu "Kutina" iz Kutina, Ronilačkom klubu "Špinut" iz Splita i Zajednici tehničke kulture Valpovo. Snježani Barabaš Seršić iz Osijeka, Dorianu Božičeviću iz Malog Lošinja, Nenedu Horvtu i Stanku Tothu iz Varaždina, Zvonku Koprivnjaku iz Pregrade te Lucianu Šuranu iz Pule dodijeljeno je počasno zvanje instruktora-savjetnika HZTK, dok je Ivica Kolarić iz Varaždina stekao počasno zvanje mentora-savjetnika HZTK.

Prilikom obraćanja laureatima i skupu, predsjednik HZTK prof. dr. Ante Markotić istaknuo je veliku važnost tehničke kulture u današnjem društvu, što mediji i šira javnost ne zamjećuje dovoljno. Naglasio je kako baz tehnike i tehnologije nema ni sadašnjosti ni budućnosti, te da se Hrvatska može podičiti mnogim velikim ljudima i njihovim radom na području tehničke kulture, što nije slučaj u drugim zamljama veličine Hrvatske. 

Siniša PUCIĆ, Novi list, Petak, 27. ožujka 2009. - str. 10.

 
ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ ASTRONOMIJE 2009. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 05 Ožujak 2009 20:48
U četvrtak 5. ožujka 2009. održano je županijsko natjecanje iz astronomije u Osnovnoj školi Turnić u Rijeci.
Na natjecanju je sudjelovalo četvero učenika Osnovne škole Maria Martinolića koji pohađaju sekciju iz astronomije u Astronomskom društvu "Leo Brenner".
 
Naši su učenici su postigli slijedeće rezultate:
 
Za kategoriju 4. razdreda o.š.
  • Stella Opačak - 1. mjesto
  • Domagoj Bogović - 2. mjesto
Za kategoriju 5. razreda o.š.
  • Leopold Mužić - 2. mjesto
Za kategoriju 6. razreda o.š.
  • Kristian Stepančić - 1. mjesto
 
OTOČNI SENIORI NA INFORMATIČKOM TEČAJU PDF Ispis E-mail
Subota, 20 Prosinac 2008 18:49

MALI LOŠINJ – Lošinjski umirovljenici žele se opismeniti za 21. stoljeće i s velikim entuzijazmom su se uključili na tečaj informatike, koji u prvoj grupi polazi devet umirovljenika – učenika. Da umirovljenici ne žele zaostajati u novim znanjima potvrđuje podatak da su Udruzi umirovljenika već prijavljene još dvije grupe od po devet članova, koje čekaju da prva grupa završi tečaj. Vrijedni đaci informatičku obuku, koju vodi Hajdi Stepančić, polaze u učionici Astronomskog društva, koja je opremljena s devet računala osiguranih od strane Hrvatske zajednice tehničke kulture.

 

Umirovljenici na tečaju informatike

u učionici Astronomskog društva "Leo Brenner

 

Dorian Božičević, predsjednik jedine otočne zajednice tehničke kulture, kaže kako se ovaj tečaj organizira u suradnji triju lošinjskih udruga, a bez potpore države, regionalne ili lokalne samouprave:

- Ovaj je tip tečaja na otoku Lošinju prvi put bio pokrenut 2005. godine u suradnji Astronomskog društva "Leo Brenner" i Udruge umirovljenika Grada Malog Lošinja. U to je vrijeme bio prvi i jedini tečaj informatike za umirovljenike na području Primorsko-goranske županije. Nažalost 31. siječnja 2005. Astronomskom društvu Grad Mali Lošinj oduzeo je spremište u kojemu je bio pohranjen jedan dio opreme društva, pa je iz tog razloga tečaj bio prekinut. Tečaj informatike za umirovljenike je, kao i prvi put, pokrenut željom, trudom i sredstvima udruga jer se sredstva za provođenje ovog tipa aktivnosti za umirovljenike nisu mogla dobiti ni od Grada Malog Lošinja, ni od Primorsko-goranske županije, a niti na natječaju Uprave za otočni i priobalni razvoj Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, namijenjenog otočnim udrugama. Za iduću godinu, kao i predhodnih godina godina, u proračunu Grada Malog Lošinja za sport i tehničku kulturu planira se izdvajanje nšto više od dva milijuna kuna od čega iduće 2009. godine na sport otpada oko dva milijuna kuna, a na tehničku kulturu niti sto tisuća kuna. Za cijelogodišnji rad jedine otočne zajednice tehničke kulture u RH predviđeno je samo deset tisuća kuna. S obzirom na brojke, ulaganje u znanje i cjeloživotno obrazovanje na otocima je čista floskula, zaključuje Dorian Božičević.

 

I. CUPAĆ MARKOVIĆ - Novi list - Subota, 20. prosinca 2008. - str. 16.

 
AKCIJA UREĐENJA OKOLIŠA I PROMIDŽBE NENASILNOG PONAŠANJA PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 01 Lipanj 2008 00:00

VELI LOŠINJ- Akcija je pokrenuta u suradnji Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja, Udruge mladih “Plan B” i Astronomskog društva “Leo Brenner”. Ovom akcijom mladi žele poručiti mladima da svoje slobodno vrijeme mogu poput nas provesti u zajedničkom druženju, na zabavan, ali i koristan način kroz razne akcije za boljitak našeg otoka. U tom smislu smo u nedjelju 1. lipnja 2008. prebojali uvredljiv, nasilan i prijeteći natpis: “GOSTI DOBRODOŠLI ALI ČUVAJTE KOSTI!!! HOOLIGANS” u Velom Lošinju u blizini hotela Punte te na tom mjestu oslikali grb Veloga Lošinja na kome se nalazi Kula koja je nekada bila stožer zaštite ovog mjesta, a danas se u njoj nalazi izložena povijest mjesta i umjetnička galerija pa možemo reći da je ona danas stožer kulture. Nadamo se da će slika Kule na ovome mjestu, umjesto uvredljivog i nasilnog napisa biti podsjetnik na to da je ovo kulturno mjesto i da se u njemu svatko može osjećati dobrodošao.

 

 

 

 
«Početak«1112131415161718»Kraj»

Stranica 18 od 18
Copyright © 2022 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..