Home Novosti
Novosti
OPAŽANJE TRANZITA VENERE 2012 PDF Ispis E-mail
Srijeda, 06 Lipanj 2012 00:00

Tranzit Venere 06-06-201206.06.2012. u uvali sv. Martin u 05:20 ujutro postavljen je teleskop kako bi se opažao posljednji tranzit Venere preko sunčevog diska u ovom stoljeću. Posjetioca na opažanju nije bilo, ali smo zato napravili pregršt dobrih fotografija, a dio njih možete pogledati u galeriji astrofotografije klikom ovdje javljaju nam iz naše udruge članice Astronomskog društva "Leo Brenner".

 
2. BU-BA FEST PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 27 Svibanj 2012 16:47

2. Bu-Ba fest 2012.U organizaciji Udruge "Glazbena rotacija" u subotu 26. svibnja 2012. održan je 2. Bu-Ba Fest (bubanj-bass fest) u Malom Lošinju na parkingu ispred Dječjeg vrtića. Na samomom festivalu se okupilo oko 150 posjetitelja, a sudjelovalo je 36 osoba dok je program vodio predsjednik Udruge "Glazbena rotacija" Miroslav Bišćan - Bibi. Na početku festivala su svirala djeca Udruge: Wiliam Perkić, Matija Milušić, Lovro Kajkara (bubanj) i Filip Barkijević (bass). U nastavku su svirali ostali članovi Udruge: Ariel Vlakančić, Radenko Nikolić-Mujo (bubanj), Aleš Šilovinac (bass); Kristijan Grkinić, Tomislav Knežević (bubanj); Zoran Galetić, Renato Baričević (bass); Afrim Gaši, Čano Milušić (bubanj), Denis Šafranić i Boban Lakić (bass); Miroslav Bišćan-Bibi (bubanj), Pashk Berisha (bass). Nakon njih svirali su gosti iz publike: Flavio Vidović i Silvia Muškardin. Kao glazbena poslastica na kraju večeri nastupili su posebni gosti: Dražen Scholz-Dado (bivši bubnjar Parnog valjka iz Zagreba), Marko Duvnjak (bubnjar Alena Brentinija iz Rijeke) i naš poznati Jex Jaeger Zoran (bass). Cijela je manifestacija protekla je bez ikakvih problema.

Glazba i zvijezde ponovno zajedno

2. Bu-Ba Fest 2012.U sklopu festivala bilo je i promatranje neba u organizaciji Astronomskog društva „Leo Brenner“ koje je realizirao sam predsjednik Društva i naše Zajednice tehničke kulture Dorian Božičević, a posjetitelji su mogli uživati u pogledu na Mjesec, Mars, Saturn i njegov najveći mjesec Titan.

Sponzori, pokrovitelji i zahvale

Zahvaljujemo se sponzorima: Inda d.o.o., Vodovod i čistoća Cres-Mali Lošinj d.o.o., Radio Jadranka Mali Lošinj, Turističkoj zajednici Mali Lošinj i pokrovitelju manifestacije Gradu Malom Lošinju, a ideju Bu-ba festa u potpunosti je realizirala Udruga Glazbena rotacija iz Malog Lošinja. Zahvaljujemo se publici koja je sudjelovala u ovoj manifestaciji.

 
10. FESTIVAL ZNANOSTI PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 23 Travanj 2012 00:00

Na Lošinju je 23. travnja 2012. započeo Festival znanosti u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja, a trajati će do 28. travnja 2012. godine. U provedbu Festivala znanosti smo se prvi put uključili 2009. godine, a na državnoj razini se on ove godine provodi jubilarni 10. put. Informacije o programu Festivala znanosti na otoku Lošinju možete pronaći na www.festivalznanosti.losinj.hr, a o cjelokupnom programu na državnoj razini na www.festivalznanosti.hr.

 
JURIJEVA NOĆ 2012. PDF Ispis E-mail
Srijeda, 11 Travanj 2012 18:27

Kao i prethodnih godina naše se udruge uključuju u provedbu svjetske manifestacije Jurijeva noć (Yuri's Night) u organizaciji Astronomskog društva "Leo Brenner" i suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Malog Lošinja, Udrugom "Glazbena rotacija" i Hrvatskim astronomskim savezom.
Jurijeva noć će se ove godine održati u petak 13. travnja 2012. na parkingu ispred Dječjeg vrtića Cvrčak s početkom u 20:00 sati.

 

Više o Jurijevoj noći na Lošinju možete pronaći na www.jurijevanoc.losinj.hr.

 
PREDSTAVLJANJE KNJIGE O POVIJESTI OSORSKE BISKUPIJE PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Ožujak 2012 00:00

Pregled povijesti Osorske biskupije - Dorian BožičevićPredsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja Dorian Božičević, mag. teol. je u nedjelju 18. ožujka 2012. predstavio svoju novu knjigu Pregled povijesti Osorske biskupije. Predstavljanje knjige je održano u vjeronaučnoj dvorani Župne crkve u Malom Lošinju.

Uvodnu je riječ i kratku molitvu na početku izrekao malološinjski župnik i dekan Mons. Ivan Brnić, a potom je vrlo nadahnuto izlaganje o povijesti Osorske biskupije i objavljenoj knjizi održao profesor povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Rijeci i kanonik prepozit Kaptola krčke biskupije prof. dr. sc. Franjo Velčić. Doktor Velčić je istakao da je ova knjiga po mnogo čemu posebna, a osobito zato što je prva ikada napisana sinteza o povijesti Osorske biskupije. Osim toga je istakao da knjiga ima zanimljiv pristup građi obzirom da je pisana po povijesnim razdobljima prateći izmjene država, civilnih i crkvenih vlasti i pokrajina pod čijim se u pravljanjem u različitim vremenima nalazilo Cresko-Lošinjsko otočje i to kronološkim slijedom. Doktor Velčić je istakao vrijednost bogate bibliografije koja se može pronaći u knjizi, a koja sadrži 80 bibliografskih jedinica i tri kronotakse biskupa Osorske biskupije od kojih su dvije uređene u usporednoj razlikovnoj tablici.

Na koncu predstavljanja, skupu se obratio autor knjige Dorian Božičević, mag. teol. koji je ukratko iznio sadržaj djela i upozorio na pojedine važne teme s posebnim osvrtom na osorski simbol vjere i važne osobe koje su djelovale u Osorskoj biskupiji od biskupa i zaštitnika Cresko-Lošinjskog otočja sv. Gaudencija, benediktinca iz benediktinskog samostana u Osoru koji kasnije postaje biskupom, a potom i svecem sv. Ivana Trogirskog, nekadašnjeg osorskog biskupa, a potom splitskog nadbiskupa i sveca sv. Lovru, nekadašnjeg osorskog biskupa, a potom zadarskog nadbiskupa Matiju Karamana i mnoge druge. Na kraju svog izlaganja autor se zahvalio Mons. Ivanu Brniću na suradnji, prof. dr. sc. Franji Velčiću na sudjelovanju u prezentaciji i nadahnutom izlaganju, vlč. Mateju Poloniju za postojanu potporu i pomoć oko korekture teksta i prof. Mirjani Komadini-Ćović za lekturu.

Ova će se knjiga ubuduće moći nabaviti kod Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja po cijeni od 100 kuna, a prihodi od iste ići će Zajednici tehničke kulture Grada Malog Lošinja koja je i pomogla da ovo djelo ugleda svjetlo dana.

 

Dorian Božičević; Ivan Brnić; Franjo Velčić

Dorian Božičević, mag. teol., Mons. Ivan Brnić i prof. dr. sc. Franjo Velčić

 

Dorian Božičević

Izlaganje autora knjige Doriana Božičevića, mag. teol.

 

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 10 od 16
Copyright © 2017 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..