Home Novosti
Novosti
JURIJEVA NOĆ 2013 PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 11 Travanj 2013 13:43

U sklopu proslave prvog čovjekovog leta u svemir, pozivamo vas na projekciju dokumentarnog filma o Juriju Aleksejeviču Gagarinu >>Zvjezdani čovjek<< u subotu 13. travnja 2013. u Malom Lošinju u dvorani crkve sv. Nikole s početkom u 19:00 sati.

 
UPISI U ASTRONOMSKU SEKCIJU PDF Ispis E-mail
Utorak, 19 Veljača 2013 23:36

Astronomsko društvo "Leo Brenner" poziva učenike 4. i 5. razreda osnovne škole na upis u astronomsku sekciju. Upisi će biti u petak 22.02.2013. i subotu 23.02.2013. u vremenu od 18:00 so 20:00 sati u dvorani crkve sv. Nikole. Ulaz u dvoranu se nalazi iza crkve na katu. Za sve ostale informacije možete nas dobiti na 233-871.

 
PREDSTAVLJENA KNJIŽICA "POMORSKI PLANOVI SPIRIDONA GOPČEVIĆA - SINA" PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 30 Rujan 2012 00:00

Dorian Božičević, Julijano Sokolić, Vladis VujnovićPREDSTAVLJANJE PUBLIKACIJE

U subotu 29. rujna 2012. u Lošinjskom muzeju - Palači Fritzy u Malom Lošinju s početkom u 19:00 sati predstavljena je publikacija "Pomorski planovi Spiridona Gopčevića - Sina". Publikaciju je predstavio predsjednik Astronomskog društva "Leo Brenner" i Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja Dorian Božičević, mag. teol. kao koautor publikacije. Predstavljanju se pridružio dr. Julijano Sokolić sa izlaganjem o pomorstvu otoka Lošinja i brodskim vezama u vrijeme u kojem djeluje Spiridon Gopčević odnosno sa samog kraja 19. i početka 20. stoljeća.

ZAŠTO JE IZDANA OVA PUBLIKACIJA 

Astronomsko društvo "Leo Brenner" u svome radu nastoji očuvati astronomsku baštinu otoka Lošinja, ali i općenito sakupljati, čuvati i objavljivati građu vezanu za život i rad Spiridona Gopčevića (Lea Brennera) osnivača i voditelja Zvjezdarnice "Manora" u Malom Lošinju (1893./1894. - 1909.). Obzirom da su brzobrodske linije i općenito povezanost naših otoka sa kopnom vječna i neiscrpna tema, odlučili smo se na reizdanje teksta "Pomorski planovi Spiridona Gopčevića – sina" koji je napisao profesor Ignjatije Zloković, a bio je publiciran u Godišnjaku pomorskog muzeja u Kotoru, br. XXII, ali i kao separat u Kotoru 1974. godine. Tekst smo transliterirali sa ćiriličnog pisma i u potpunosti je prenesen onakav kakav jest, bez ikakvih intervencija u tekst. U svom tekstu Zloković analizira i donosi podatke o Gopčevićevim idejama i aktivnostima vezanim za brodske veze i ideju o osnivanju Društva "Parobrodarstvo Gopčević", te njegov sukob s tadašnjim ministrom trgovine. Na kraju ove publikacije kako i priliči publikaciji Astronomskog društva "Leo Brenner", pridodali smo kratak životopis Spiridona Gopčevića koji više govori o njegovom astronomskom radu.

IGNJATIJE ZLOKOVIĆ 

Profesor Ignjatije Zloković rođen je u Kotoru 1897. godine. Bio je prosvjetar, kulturni i znanstveni radnik, te pokretač mnogobrojnih kulturnih i prosvjetnih akcija u Boki kotorskoj. Završio je studij povijesti i geografije u Beogradu, a za vrijeme talijanske okupacije Boke bio je u logoru. Nakon oslobođenja, radio je kao profesor i ravnatelj Srednje pomorske škole u Kotoru, a jedan je od idejnih začetnika osnivanja Pomorskog muzeja i Povijesnog arhiva u Kotoru, Zavičajnog muzeja, Arhiva i Nautičke biblioteke u Herceg Novom. Bio je jedan od urednika "Glasa Boke", izvanredni član Naučnog društva Crne Gore i jedan od čelnih ljudi Bokeljske mornarice nakon što je doživjela reorganizaciju 1964. godine. Profesor Zloković je doživio duboku starost, a preminuo je 1997. godine u stotoj godini života.

PREDAVANJE DR. SC. VLADISA VUJNOVIĆA

Nakon prezentacije uslijedilo je predavanje dr. sc. Vladisa Vujnovića pod naslovom "Računom kroz Svemir" u kojem je prof. Vujnović dao pregled raznih tehnika koje se koriste u astronomskim istraživanjima te matematičkih, fizikalnih i statističkih metoda koje nas dovode do rezultata i zaključaka u istraživanju svemira. Posebni je osvrt dan na metode istraživanja zvijezda, pronalaska ekstrasolarnih planeta i izučavanje njihovih svojstava.

 
NAJAVA PREZENTACIJE KNJIŽICE I PREDAVANJA PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 27 Rujan 2012 19:07

Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja i Astronomsko društvo "Leo Brenner" pozivaju sve zainteresirane u Lošinjski muzej - Palaču Fritzy u subotu 29. rujna 2012. s početkom u 19:00 sati na prezentaciju knjižice "POMORSKI PLANOVI SPIRIDONA GOPČEVIĆA - SINA". Knjižicu prezentiraju Dorian Božičević, mag. teol. i dr. Julijano Sokolić. Nakon prezentacije knjižice program se nastavlja predavanjem dr. sc. Vladisa Vujnovića "RAČUNOM KROZ SVEMIR - KAKO SE RAČUNOM  DOLAZI DO SAZNANJA O SVOJSTVIMA SVEMIRSKIH TIJELA".

 
NATJEČAJ ZA FINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA ZA ZADOVOLJENJE JAVNIH POTREBA IZ PODRUČJA OBRAZOVANJA, KULTURE, SPORTA I TEHNIČKE KULTURE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE U 2013. GODINI PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 24 Rujan 2012 00:00

Primorsko-goranska županija je raspisala natječaj  za prikupljanje pisanih prijedloga za provedbu programa javnih potreba u obrazovanju, kulturi, sportu i tehničkoj kulturi, koji će se sufinancirati iz Proračuna Primorsko-goranske županije u 2013. godini. Natječaj je otvoren do 05. listopada 2012., a raspis natječaja i pristupnicu možete pronaći klikom ovdje.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 10 od 17
Copyright © 2018 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..