Home Novosti
Novosti
PREDSTAVLJANJE KNJIGE O POVIJESTI OSORSKE BISKUPIJE PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 19 Ožujak 2012 00:00

Pregled povijesti Osorske biskupije - Dorian BožičevićPredsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja Dorian Božičević, mag. teol. je u nedjelju 18. ožujka 2012. predstavio svoju novu knjigu Pregled povijesti Osorske biskupije. Predstavljanje knjige je održano u vjeronaučnoj dvorani Župne crkve u Malom Lošinju.

Uvodnu je riječ i kratku molitvu na početku izrekao malološinjski župnik i dekan Mons. Ivan Brnić, a potom je vrlo nadahnuto izlaganje o povijesti Osorske biskupije i objavljenoj knjizi održao profesor povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Rijeci i kanonik prepozit Kaptola krčke biskupije prof. dr. sc. Franjo Velčić. Doktor Velčić je istakao da je ova knjiga po mnogo čemu posebna, a osobito zato što je prva ikada napisana sinteza o povijesti Osorske biskupije. Osim toga je istakao da knjiga ima zanimljiv pristup građi obzirom da je pisana po povijesnim razdobljima prateći izmjene država, civilnih i crkvenih vlasti i pokrajina pod čijim se u pravljanjem u različitim vremenima nalazilo Cresko-Lošinjsko otočje i to kronološkim slijedom. Doktor Velčić je istakao vrijednost bogate bibliografije koja se može pronaći u knjizi, a koja sadrži 80 bibliografskih jedinica i tri kronotakse biskupa Osorske biskupije od kojih su dvije uređene u usporednoj razlikovnoj tablici.

Na koncu predstavljanja, skupu se obratio autor knjige Dorian Božičević, mag. teol. koji je ukratko iznio sadržaj djela i upozorio na pojedine važne teme s posebnim osvrtom na osorski simbol vjere i važne osobe koje su djelovale u Osorskoj biskupiji od biskupa i zaštitnika Cresko-Lošinjskog otočja sv. Gaudencija, benediktinca iz benediktinskog samostana u Osoru koji kasnije postaje biskupom, a potom i svecem sv. Ivana Trogirskog, nekadašnjeg osorskog biskupa, a potom splitskog nadbiskupa i sveca sv. Lovru, nekadašnjeg osorskog biskupa, a potom zadarskog nadbiskupa Matiju Karamana i mnoge druge. Na kraju svog izlaganja autor se zahvalio Mons. Ivanu Brniću na suradnji, prof. dr. sc. Franji Velčiću na sudjelovanju u prezentaciji i nadahnutom izlaganju, vlč. Mateju Poloniju za postojanu potporu i pomoć oko korekture teksta i prof. Mirjani Komadini-Ćović za lekturu.

Ova će se knjiga ubuduće moći nabaviti kod Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja po cijeni od 100 kuna, a prihodi od iste ići će Zajednici tehničke kulture Grada Malog Lošinja koja je i pomogla da ovo djelo ugleda svjetlo dana.

 

Dorian Božičević; Ivan Brnić; Franjo Velčić

Dorian Božičević, mag. teol., Mons. Ivan Brnić i prof. dr. sc. Franjo Velčić

 

Dorian Božičević

Izlaganje autora knjige Doriana Božičevića, mag. teol.

 

 
IZBORNA SKUPŠTINA ZTK PGŽ PDF Ispis E-mail
Petak, 25 Studeni 2011 17:03

U ponedjeljak 21. studenog 2011. održana je Izborna skupština Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije. Skupština se održala u Hrvatskoj čitaonici Trsat, a istoj su nazočili i predstavnici Primorsko-goranske županije, zamijenik župana dr. sc. Vidoje Vujić i pročelnica upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport mr. sc. Jasna Blažević. Nakon pozdravne riječi dopredsjednika Zajednice Zrinka Tijana i zamjenika župana dr. sc. Vidoja Vujića, pristupilo se izboru novog vodstva Zajednice.

U Izvršni odbor Zajednice izabrani su: Miroslav Grgas, Ivan Janeš, Dragutin Kušić, Zrinko Tijan, Dorian Božičević, Goran Ratkajec, Rifat Ramčić, Mario Kajapi i Mladen Štajduhar, a u Nadzorni odbor: Zvonko Josipović, Ružica Kamenjašević i Marino Čikeš.

Na kraju sjednice predstavljen je Godišnjak o radu Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije u proteklih 15 godina koji je nedavno izašao iz tiska, te se zahvalilo najzaslužnijima za njegovo izdavanje i to u prvom redu nedavno preminulom dugogodišnjem predsjedniku Zajednice Željku Oreškoviću.

Ova je Skupština značajna za našu Zajednicu tehničke kulture Grada Malog Lošinja, obzirom da je predsjednik naše Zajednice Dorian Božičević postao član Izvršnog odbora Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije što je prvi puta da Mali Lošinj ima vlastitog predstavnika u Izvršnom odboru na županijskoj razini.

 
TRI DANA BEZ ELEKTRIČNE ENERGIJE PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 16 Listopad 2011 19:51

Nedjelja - 16. listopada 2011. - Već treći dan udruge u Domu kulture u Malom Lošinju nemaju električne energije, a samim time ni pristupa internetu i drugim servisima pa niti grijanje radi početka radova na preuređenju dijela zgrade po projektu za novu Gradsku knjižnicu i čitaonicu.

 

Električna energija je iskopčana u petak 14. listopada 2011. bez ikakve predhodne najave što je moguće oštetilo dio opreme Hrvatske meteorske mreže i Astronomskog društva "Leo Brenner" jer da je iskapčanje bilo najavljeno, opremu bi se prethodno ugasilo. O eventualnoj šteti za sada se ne može ništa konkretno reći obzirom da bez ekeltrične energije štetu nije moguće utvrditi.

Ono što je izvjesno je da se zadnja tri dana spriječio rad Astronomskom društvu "Leo Brenner", Hrvatskom astronomskom savezu, Zajednici tehničke kulture Grada Malog Lošinja, opažačkoj postaji Hrvatske meteorske mreze, Društvu naša djeca, Šahovskom klubu Lošinj i Foto-klubu Lošinj i to bez predhodne najave iskapčanja električne energije. Obzirom da se informacija o ponovnom ukapčanju električne energije nije mogla dobiti iz Gradske uprave ni od gospođe Nevenke Morović-Janković, a niti od gospodina Matije Lauša, upućujemo javni upit Gradu Malom Lošinju:

 

  1. Hoće li se i kada ponovno ukopčati električna energija u zgradi Doma kulture?
  2. Hoće li udruge u lijevom krilu zgrade Doma kulture moći uopće raditi za vrijeme trajanja rekonstrukcije desnog krila zgrade?

U Malom Lošinju, 16. listopada 2011.

Predsjednik ZTK LOŠINJ:

Dorian Božičević, mag. teol.

 
OTOČNE ŽUPE NA INTERNETU - ŽUPNICI WEBMASTERI PDF Ispis E-mail
Srijeda, 21 Rujan 2011 21:06

U suradnji Lošinjskog dekanata i Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja, tijekom ljeta, izrađene su internetske stranice za sve župe na području Lošinjskog dekanata tj. župe Belej, Ustrine, Punta Križa, Unije, Susak, Ilovik, Osor, sv. Jakov, Nerezine, Ćunski, Veli i Mali Lošinj, te Rektorat crkve sv. Nikole u Malom Lošinju.

Župnici su u srijedu 21. rujna 2011. imali obuku za korištenje sustava za upravljanje sadržajem odnosno CMS sustava koji služi za jednostavno dodavanje sadržaja na internetske stranice. Predavanje o korištenju CMS sustava održao je predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja Dorian Božičević u učionici Astronomskog društva "Leo Brenner" gdje su svećenici mogli odmah isprobati upravljanje stranicama obzirom da je učionica u potpunosti informatizirana.

Vjernici, ali i svi zainteresirani će vrlo skoro na stranicama dekanata www.dekanat.losinj.hr moći pronaći osnovne informacije o župama, raspored sv. Misa, župne obavijesti, župne listiće, sastav župnih ekonomskih i pastoralnih vijeća i mnoge druge informacije, primjerice o povijesti, molitvenim zajednicama, crkvenim objektima i sakralnoj baštini. U planu je da se ova suradnja proširi i na župe u sastavu Creskog dekanata pa će u konačnici sve župe na Cresko-Lošinjskom otočju imati internetske stranice.

Predavanje i obuka župnika za korištenje CMS sustava je ujedno i posljednja aktivnost u učionici Astronomskog društva "Leo Brenner" obzirom da se Društvo odlukom Grada iz tog prostora mora iseliti. Radovi na rastavljanju učionice započeti će već u četvrtak 22. rujna 2011. pa će učionica Astronomskog društva u slijedeća 2-3 tjedna biti u potpunosti demontirana, a sav će se materijal i oprema pospremiti po kućama članova Društva na privremeno skladištenje do pronalaska nekog novog adekvatnog prostora.

 
NATJEČAJ ZA FINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA ZA ZADOVOLJENJE JAVNIH POTREBA IZ PODRUČJA OBRAZOVANJA, KULTURE, SPORTA I TEHNIČKE KULTURE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE U 2012. GODINI PDF Ispis E-mail
Utorak, 13 Rujan 2011 12:59

Primorsko-goranska županija je raspisala natječaj  za prikupljanje pisanih prijedloga za provedbu programa javnih potreba u obrazovanju, kulturi, sportu i tehničkoj kulturi, koji će se sufinancirati iz Proračuna Primorsko-goranske županije u 2012. godini. Natječaj je otvoren do 19. rujna 2011., a raspis natječaja i pristupnicu možete pronaći klikom ovdje.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 10 od 15
Copyright © 2017 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..