Home Novosti
Novosti
NA LOŠINJU ODRŽAN PRVI SUSRET ASTRONOMSKIH DRUŠTAVA HRVATSKE PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 06 Listopad 2013 00:00

U Malom Lošinju se od 04. do 06. listopada 2013. odvijao prvi Susret astronomskih društava Hrvatske u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza i društva domaćina Astronomskog društva "Leo Brenner". Naime, posljednji slični susreti na razini RH organizirani su prije više od 20 godina, a Hrvatski astronomski savez pokušava obnoviti ovo nekada tradicionalno okupljanje astronoma amatera. Susret se ove godine uspio organizirati zahvaljujući sredstvima iz natječaja Sektora za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te skromnog doprinosa Grada Malog Lošinja i uz pomoć Rektorata crkve sv. Nikole, Lošinjskog muzeja i Gradske knjižnice i čitaonice u Malom Lošinju, a koji su ustupili prostor za potrebe susreta.

Prvi dan susreta je započeo s prezentacijom monografije pod naslovom Oton Kučera - Per aspera ad astra (Preko trnja do zvijezda) koju su prezentirali njeni autori Tatjana Kren, prof. i dr. sc. Branko Hanžek u maloj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice u Malom Lošinju. Monografija donosi ekstenzivan pregled života i rada dr. Otona Kučere, osnivača Zagrebačke zvjezdarnice od njegovog doprinosa razvoju srednjeg i visokog školstva, popularizaciji znanosti i tehničke kulture do njegova doprinosa na području planinarstva i očuvanja kulturne baštine. Recenzenti ove vrlo vrijedne monografije su akademici Žarko Dadić i Josip Bratulić što još dodatno potvrđuje kvalitetu i vrijednost ove publikacije.

U jutarnjim satima drugog dana susreta održana je redovita skupština i radni sastank u okviru rada Udruge za zaštitu noćnog neba - Naše nebo i redovita skupština Hrvatskog astronomskog saveza. Na skupštini i radnom sastanku udruge Naše nebo raspravljalo se o stanju i budućim aktivnostima vezanim za smanjenje svjetlosnog onečišćenja u Republici Hrvatskoj u kontekstu Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, donošenju podzakonskih akata i same primjene zakona u praksi. Jedan od važnijih zaključaka radnog sastanka je da će se pokušati lobirati za stroža pravila i zaštitu od svjetlosnog onečišćenja na području otoka i brdsko planinskih područja koja su i sada manje zagađena, ali je prioritet da takva i ostanu te da se što bolje zaštite i poboljšavaju u smislu smanjenja postojećeg onečišćenja.
Na skupštini Hrvatskog astronomskog saveza tajnik Dorian Božičević, mag. theol. je predstavio izvještaj o aktivnostima i financijama za proteklo razdoblje, a rasparavljalo se o aktivnostima za iduću godinu, slabom financiranju, nedostatku prostora za rad na otoku i problemima vezanim uz pristupanje Hrvatskoj zajednici tehničke kulture.

U popodnevnim satima u velikoj dvorani Palalče Fritzy (Lošinjski muzej) u Malom Lošinju održano je predavanje o rezultatima rada Hrvatske meteorske mreže. Predavanje je održao koordinator mreže Damir Šegon iz Astronomskog društva Istra iz Pule. Na predavanju su istaknuta važna otkrića od pronalaska Križevačkog meteorita do najnovijeg i međunarodno potvrđenog pronalaska novog meteorskog roja Zeta-Cassiopeidi te budućeg razvoja mreže i aktivnosti na području edukacije i znanstvenog rada.

U večernjim satima sudionici susreta su sudjelovali na tribini pod nazivom Hrvatski astronomski savez - Kamo dalje i da li ostati na otoku? na kojoj se nastavilo raspravljati o temama vezanim za budućnost saveza i činjenici da je jedini nacionalni savez s područja tehničke kulture koji ima sjedište na otoku. Na tribini je istaknuto da nije nužno da se sve nacionalne organizacije moraju nalaziti u Zagrebu, ali je istaknuta i potreba za boljom podrškom državne, regionalne, a posebno lokalne vlasti po pitanju prostora za rad i financijske potpore. Naime, činjenica da je sjedište saveza u protekle četiri godine na otoku tj. u Malom Lošinju, nije sasvim slučajna. Sjedište je premješteno iz Zagreba na otok Lošinj iz praktičnog razloga što je aktualni tajnik iz Astronomskog društva "Leo Brenner" u Malom Lošinju, ali se naglasila i činjenica da je u Malom Lošinju isto tako djelovala prva civilna, privatna i amaterska zvjezdarnica na području Hrvatske - Zvjezdarnica "Manora" koju je od 1894. do 1909. vodio Leo Brenner (Spiridon Gopčević) pa su razlozi za smještaj sjedišta u Mali Lošinj još povijesno snažniji.

 
PREDAVANJE - REZULTATI RADA HRVATSKE METEORSKE MREŽE PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 03 Listopad 2013 13:13

Hrvatski astronomski savez vas poziva na predavanje Rezultati rada Hrvatske meteorske mreže koje će se održati u subotu 05. listopada 2013. u Lošinjskom muzeju - Palača Fritzy u Malom Lošinju s početkom u 18:00 sati. Predavanje će održati Damir šegon iz Astronomskog društva Istra - Pula.

Razvoj tehnologije, dugogodišnje iskustvo, znanje i tradicija  opažanja meteora u Republici Hrvatskoj, rezultirali su s početkom stvaranja"Hrvatske meteorske mreže" 2007. godine. Tijekom početne faze, bilo j e u mreži osam kamera (Bjelovar, Merenje, Osijek, Pula, Rijeka, Šibenik, Višnjan i Zagreb), da bi već sredinom 2010. taj broj iznosio 28 i osim neba nad Hrvatskom pokriveno je bilo područje i nad susjednim državama. Radom Hrvatske meteorske mreže u proteklih nekoliko godina postignuta su mnoga važna otkrića: pronađen je meteorit na području Križevaca za kojega se pozicija pada izračunala iz podataka prikupljenih pomoću ove mreže, pomoću podataka koje je mreža prikupila u ove je godine potvrđen pronalazak novog meteorskog potoka Zeta-Cassiopeidi, ...

 
PREZENTACIJA KNJIGE O OTONU KUČERI PDF Ispis E-mail
Srijeda, 02 Listopad 2013 14:29

Hrvatski astronomski savez vas poziva na prezentaciju knjige o dr. Otonu Kučeri koja će se održati u petak 04. listopada 2013. u maloj dvorani Gradske knjižnice ičitaonice u Malom Lošinju s početkom u 19:00 sati. Monografiju pod naslovom Oton Kučera - Per aspera ad astra prezentirati će nam njeni autori: Tatjana Kren, prof. i dr. sc. Branko Hanžek.

    U monografiji o Otonu Kučeri obuhvaćena su višedesetljetna istraživanja o njegovu životu i djelu. Istraženo je obilje dokumenata iz riznice Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatskog državnog arhiva, arhiva Filozofskog fakulteta, Zvjezdarnice Zagreb, arhiva i zbirke vinkovačke gimnazije te privatnog arhiva Tatjane Kren, a u knjigu su ugrađeni i vrijedni podaci o Otonu Kučeri koje su izložili sudionici znanstveno-stručnog skupa ,,Život i djelo Otona Kučere (1857.-1931.)'', održanog povodom 150. godišnjice Kučerina rođenja. Prikazan je Kučerin doprinos hrvatskome srednjoškolskom obrazovanju, njegovo djelovanje u Hrvatskome prirodoslovnom društvu i osnivanje Zvjezdarnice na Popovu tornju u Zagrebu, Kučerin doprinos hrvatskome visokoškolskom obrazovanju i tehnici, hrvatskoj znanosti i njenoj popularizaciji, djelovanju na razvijanju i očuvanju hrvatske kulturne baštine te doprinos hrvatskom planinarstvu. Kučerin život i rad u knjizi praćen je u kontekstu znanstvenih i školskih zbivanja u Hrvatskoj, političke situacije i okružja u kojem je djelovao. Knjigu obogaćaju brojne bilješke o spomenutim ličnostima i bitnim pojmovima u tekstu, koje će čitaocima olakšati praćenje iznesenih sadržaja.
  
    Recenzent akademik Žarko Dadić donosi ocjenu da je navedena monografija daje vrijedan doprinos cjelovitom sagledavanju uloge Otona Kučere u hrvatskom društvu, kao i poznavanju znanstvene i stručne situacije u Hrvatskoj krajem XIX. stoljeća i u prva tri desetljeća XX. stoljeća. Ona nije samo određena revalorizacija Kučerina djelovanja već sadrži i određene elemente kritičkog pristupa u odnosu na to djelovanje.
  
    Recenzent akademik Josip Bratulić ocjenjuje da se radi o odlično napisanoj monografiji, u kojoj je tekst obogaćen citatima iz Kučerinih pisama i dokumentima o njemu.

 

 
NATJEČAJ ZA FINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA ZA ZADOVOLJENJE JAVNIH POTREBA IZ PODRUČJA OBRAZOVANJA, KULTURE, SPORTA I TEHNIČKE KULTURE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE U 2014. GODINI PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 15 Rujan 2013 19:30

Primorsko-goranska županija je raspisala natječaj  za prikupljanje pisanih prijedloga za provedbu programa javnih potreba u obrazovanju, kulturi, sportu i tehničkoj kulturi, koji će se sufinancirati iz Proračuna Primorsko-goranske županije u 2014. godini. Natječaj je otvoren do 01. listopada 2013., a raspis natječaja i pristupnicu možete pronaći klikom ovdje.

 
IZBORNA SKUPŠTINA ZTK LOŠINJ PDF Ispis E-mail
Utorak, 10 Rujan 2013 13:04

U nedjelju 08. rujna 2013. s početkom u 19:00 sati u dvorani crkve sv. Nikole u Malom Lošinju održana je izborna skupština Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja. Na skupštini je dosadašnji predsjednik Zajednice Dorian Božičević, mag. theol. dao kratki pregled rada Zajednice u proteklom mandatu te se kratko osvrnuo na problem kroničnog nedostatka prostora za aktivnosti i slabo financiranje djelatnosti tehničke kulture na području Grada Malog Lošinja. Naime, Zajednica još uvijek ne raspolaže prostorom za rad premda se od Grada u proteklom mandatu više puta tražilo i predlagalo rješenje za prostor, ali ništa se do sada nije uspjelo napraviti pa je Zajednica uputila molbu Vladi odnosno AUDIO-u za ustupanje jedne od bivših vojnih zgrada, na što još odgovora nema, a u međuvremeno je ukinut AUDIO pa će očito biti potrebno ponovno slati molbu na novu instituciju koja se ima formirati.  Situacija je još teža od kada je ujesen 2011. Grad oduzeo prostorije učionice Astronomskom društvu "Leo Brenner" u kojima su se odvijale i aktivnosti Zajednice i njenih članica. U izlaganju je istaknuto da je prema proračunu Grada u 2013. godini prosječno financiranje jedne udruge u tehničkoj kulturi oko 9.000 kn/godišnje dok je prosječno financiranje jedne udruge u sportu oko 42.000 kn/godišnje, a istom da na stavci upravljanja sportskim objektima ima 1.395.000 kn dok stavke za infrastrukturu potrebnu tehničkoj kulturi uopće nema. Na kraju izvještajnog dijela dosadašnji je predsjednik čestitao Mladenu Matunciju iz Foto-kluba Lošinj na godišnjoj nagradi koju mu je ove godine uručila Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije, a nakon čega se pristupilo izbornom dijelu skupštine. Za predsjednika Zajednice ponovno je izabran Dorian Božičević, a za članove Izvršnog odbora Miroslav Bišćan i Enes Rizvić. Za članove Nadzornog odbora odabrani su Martin Hadžić, Valter Martinolić i Borislav Rajić. Nakon ove skupštine očekuje se prva sjednica Izvršnog odbora kako bi se izabrao tajnik i prva sjednica Nadzornog odbora kako bi se izabrao predsjednik istog.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 9 od 17
Copyright © 2018 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..