Home Novosti
Novosti
UPISI U ASTRONOMSKU SEKCIJU PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 20 Listopad 2013 19:45

Astronomsko društvo "Leo Brenner" poziva učenike 4. i 5. razreda osnovne škole na upis u astronomsku sekciju. Upisi će biti u petak 25.10.2013. u vremenu od 17:00 do 18:30 sati u dvorani crkve sv. Nikole gdje će se ubuduće održavati nastava obzirom na nedostatak prostora u gradu. Ulaz u dvoranu se nalazi iza crkve na katu. Za sve ostale informacije možete nas dobiti na 233-871.

U petak 25.10.2013. od 18:30 do 20:00 pozivaju se na upis učenici koji su pohađali astronomsku sekciju u protekloj školskoj godini, a žele je nastaviti pohađati i ove školske godine.

 
NA LOŠINJU ODRŽAN PRVI SUSRET ASTRONOMSKIH DRUŠTAVA HRVATSKE PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 06 Listopad 2013 00:00

U Malom Lošinju se od 04. do 06. listopada 2013. odvijao prvi Susret astronomskih društava Hrvatske u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza i društva domaćina Astronomskog društva "Leo Brenner". Naime, posljednji slični susreti na razini RH organizirani su prije više od 20 godina, a Hrvatski astronomski savez pokušava obnoviti ovo nekada tradicionalno okupljanje astronoma amatera. Susret se ove godine uspio organizirati zahvaljujući sredstvima iz natječaja Sektora za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te skromnog doprinosa Grada Malog Lošinja i uz pomoć Rektorata crkve sv. Nikole, Lošinjskog muzeja i Gradske knjižnice i čitaonice u Malom Lošinju, a koji su ustupili prostor za potrebe susreta.

Prvi dan susreta je započeo s prezentacijom monografije pod naslovom Oton Kučera - Per aspera ad astra (Preko trnja do zvijezda) koju su prezentirali njeni autori Tatjana Kren, prof. i dr. sc. Branko Hanžek u maloj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice u Malom Lošinju. Monografija donosi ekstenzivan pregled života i rada dr. Otona Kučere, osnivača Zagrebačke zvjezdarnice od njegovog doprinosa razvoju srednjeg i visokog školstva, popularizaciji znanosti i tehničke kulture do njegova doprinosa na području planinarstva i očuvanja kulturne baštine. Recenzenti ove vrlo vrijedne monografije su akademici Žarko Dadić i Josip Bratulić što još dodatno potvrđuje kvalitetu i vrijednost ove publikacije.

U jutarnjim satima drugog dana susreta održana je redovita skupština i radni sastank u okviru rada Udruge za zaštitu noćnog neba - Naše nebo i redovita skupština Hrvatskog astronomskog saveza. Na skupštini i radnom sastanku udruge Naše nebo raspravljalo se o stanju i budućim aktivnostima vezanim za smanjenje svjetlosnog onečišćenja u Republici Hrvatskoj u kontekstu Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, donošenju podzakonskih akata i same primjene zakona u praksi. Jedan od važnijih zaključaka radnog sastanka je da će se pokušati lobirati za stroža pravila i zaštitu od svjetlosnog onečišćenja na području otoka i brdsko planinskih područja koja su i sada manje zagađena, ali je prioritet da takva i ostanu te da se što bolje zaštite i poboljšavaju u smislu smanjenja postojećeg onečišćenja.
Na skupštini Hrvatskog astronomskog saveza tajnik Dorian Božičević, mag. theol. je predstavio izvještaj o aktivnostima i financijama za proteklo razdoblje, a rasparavljalo se o aktivnostima za iduću godinu, slabom financiranju, nedostatku prostora za rad na otoku i problemima vezanim uz pristupanje Hrvatskoj zajednici tehničke kulture.

U popodnevnim satima u velikoj dvorani Palalče Fritzy (Lošinjski muzej) u Malom Lošinju održano je predavanje o rezultatima rada Hrvatske meteorske mreže. Predavanje je održao koordinator mreže Damir Šegon iz Astronomskog društva Istra iz Pule. Na predavanju su istaknuta važna otkrića od pronalaska Križevačkog meteorita do najnovijeg i međunarodno potvrđenog pronalaska novog meteorskog roja Zeta-Cassiopeidi te budućeg razvoja mreže i aktivnosti na području edukacije i znanstvenog rada.

U večernjim satima sudionici susreta su sudjelovali na tribini pod nazivom Hrvatski astronomski savez - Kamo dalje i da li ostati na otoku? na kojoj se nastavilo raspravljati o temama vezanim za budućnost saveza i činjenici da je jedini nacionalni savez s područja tehničke kulture koji ima sjedište na otoku. Na tribini je istaknuto da nije nužno da se sve nacionalne organizacije moraju nalaziti u Zagrebu, ali je istaknuta i potreba za boljom podrškom državne, regionalne, a posebno lokalne vlasti po pitanju prostora za rad i financijske potpore. Naime, činjenica da je sjedište saveza u protekle četiri godine na otoku tj. u Malom Lošinju, nije sasvim slučajna. Sjedište je premješteno iz Zagreba na otok Lošinj iz praktičnog razloga što je aktualni tajnik iz Astronomskog društva "Leo Brenner" u Malom Lošinju, ali se naglasila i činjenica da je u Malom Lošinju isto tako djelovala prva civilna, privatna i amaterska zvjezdarnica na području Hrvatske - Zvjezdarnica "Manora" koju je od 1894. do 1909. vodio Leo Brenner (Spiridon Gopčević) pa su razlozi za smještaj sjedišta u Mali Lošinj još povijesno snažniji.

 
PREDAVANJE - REZULTATI RADA HRVATSKE METEORSKE MREŽE PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 03 Listopad 2013 13:13

Hrvatski astronomski savez vas poziva na predavanje Rezultati rada Hrvatske meteorske mreže koje će se održati u subotu 05. listopada 2013. u Lošinjskom muzeju - Palača Fritzy u Malom Lošinju s početkom u 18:00 sati. Predavanje će održati Damir šegon iz Astronomskog društva Istra - Pula.

Razvoj tehnologije, dugogodišnje iskustvo, znanje i tradicija  opažanja meteora u Republici Hrvatskoj, rezultirali su s početkom stvaranja"Hrvatske meteorske mreže" 2007. godine. Tijekom početne faze, bilo j e u mreži osam kamera (Bjelovar, Merenje, Osijek, Pula, Rijeka, Šibenik, Višnjan i Zagreb), da bi već sredinom 2010. taj broj iznosio 28 i osim neba nad Hrvatskom pokriveno je bilo područje i nad susjednim državama. Radom Hrvatske meteorske mreže u proteklih nekoliko godina postignuta su mnoga važna otkrića: pronađen je meteorit na području Križevaca za kojega se pozicija pada izračunala iz podataka prikupljenih pomoću ove mreže, pomoću podataka koje je mreža prikupila u ove je godine potvrđen pronalazak novog meteorskog potoka Zeta-Cassiopeidi, ...

 
PREZENTACIJA KNJIGE O OTONU KUČERI PDF Ispis E-mail
Srijeda, 02 Listopad 2013 14:29

Hrvatski astronomski savez vas poziva na prezentaciju knjige o dr. Otonu Kučeri koja će se održati u petak 04. listopada 2013. u maloj dvorani Gradske knjižnice ičitaonice u Malom Lošinju s početkom u 19:00 sati. Monografiju pod naslovom Oton Kučera - Per aspera ad astra prezentirati će nam njeni autori: Tatjana Kren, prof. i dr. sc. Branko Hanžek.

    U monografiji o Otonu Kučeri obuhvaćena su višedesetljetna istraživanja o njegovu životu i djelu. Istraženo je obilje dokumenata iz riznice Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatskog državnog arhiva, arhiva Filozofskog fakulteta, Zvjezdarnice Zagreb, arhiva i zbirke vinkovačke gimnazije te privatnog arhiva Tatjane Kren, a u knjigu su ugrađeni i vrijedni podaci o Otonu Kučeri koje su izložili sudionici znanstveno-stručnog skupa ,,Život i djelo Otona Kučere (1857.-1931.)'', održanog povodom 150. godišnjice Kučerina rođenja. Prikazan je Kučerin doprinos hrvatskome srednjoškolskom obrazovanju, njegovo djelovanje u Hrvatskome prirodoslovnom društvu i osnivanje Zvjezdarnice na Popovu tornju u Zagrebu, Kučerin doprinos hrvatskome visokoškolskom obrazovanju i tehnici, hrvatskoj znanosti i njenoj popularizaciji, djelovanju na razvijanju i očuvanju hrvatske kulturne baštine te doprinos hrvatskom planinarstvu. Kučerin život i rad u knjizi praćen je u kontekstu znanstvenih i školskih zbivanja u Hrvatskoj, političke situacije i okružja u kojem je djelovao. Knjigu obogaćaju brojne bilješke o spomenutim ličnostima i bitnim pojmovima u tekstu, koje će čitaocima olakšati praćenje iznesenih sadržaja.
  
    Recenzent akademik Žarko Dadić donosi ocjenu da je navedena monografija daje vrijedan doprinos cjelovitom sagledavanju uloge Otona Kučere u hrvatskom društvu, kao i poznavanju znanstvene i stručne situacije u Hrvatskoj krajem XIX. stoljeća i u prva tri desetljeća XX. stoljeća. Ona nije samo određena revalorizacija Kučerina djelovanja već sadrži i određene elemente kritičkog pristupa u odnosu na to djelovanje.
  
    Recenzent akademik Josip Bratulić ocjenjuje da se radi o odlično napisanoj monografiji, u kojoj je tekst obogaćen citatima iz Kučerinih pisama i dokumentima o njemu.

 

 
NATJEČAJ ZA FINANCIRANJE PROGRAMA I PROJEKATA ZA ZADOVOLJENJE JAVNIH POTREBA IZ PODRUČJA OBRAZOVANJA, KULTURE, SPORTA I TEHNIČKE KULTURE PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE U 2014. GODINI PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 15 Rujan 2013 19:30

Primorsko-goranska županija je raspisala natječaj  za prikupljanje pisanih prijedloga za provedbu programa javnih potreba u obrazovanju, kulturi, sportu i tehničkoj kulturi, koji će se sufinancirati iz Proračuna Primorsko-goranske županije u 2014. godini. Natječaj je otvoren do 01. listopada 2013., a raspis natječaja i pristupnicu možete pronaći klikom ovdje.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 8 od 16
Copyright © 2017 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..