Home Novosti
Novosti
UPISI U ASTRONOMSKU SEKCJU 2014/2015 PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 29 Rujan 2014 10:39

Astronomsko društvo "Leo Brenner" poziva učenike osnovne i srednje škole na upis u astronomsku sekciju. Upisuju su učenici od 5. razreda osnovne škole na više. Upisi će biti u četvrtak 02.10.2014. i petak 03.10.2014. u vremenu od 17:00 do 19:00 sati u dvorani crkve sv. Nikole gdje će se ubuduće održavati nastava obzirom na nedostatak prostora u gradu. Ulaz u dvoranu se nalazi iza crkve na katu. Za sve ostale informacije možete nas kontaktirati na telefon 233-871.

 
ODRŽAN 1. MEĐUNARODNI ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP O ZVJEZDARNICI "MANORA" PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 28 Rujan 2014 21:05

U Malom Lošinju je 26. i 27 rujna 2014. održan 1. međunarodni znanstveno-stručni skup o astronomskom radu Lea Brennera (Spiridiona Gopčevića) na zvjezdarnici u Malom Lošinju od 1894. do 1909. pod naslovom ZVJEZDARNICA MANORA u organizaciji Astronomskog društva "Leo Brenner". Skup se odvijao u dvorani crkve sv. Nikole u Malom Lošinju, a organizran je povodom 120. obljetnice od početka rada nekadašnje zvjezdarnice. Svoje radove na skupu prezentirali su: Manfred Bauer, Dipl. Phys. (Astronomische Arbeitsgemeinschaft Aalen e.V., Njemačka) o motrenjima Marsa sa zvjezdarnice, Dorian Božičević, mag. theol. (Astronomsko društvo "Leo Brenner" - Hrvatski astronomski savez) općenito o povijesti zvjezdarnice i o Brennerovim člancima obijavljenim u britanskom astronomskom časopisu The Observatory, dr. sc. Branko Hanžek (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Hrvatski astronomski savez) o zvjezdarnici u okviru astronomije u Hrvatskoj s kraja 19. i početka 20. stoljeća, Christian Harder (Gesellschaft für volkstümliche Astronomie Hamburg e.V. - Vereinigung der Sternfreunde e.V., Njemačka) o motrenjima Jupitera sa zvjezdarnice i prim. mr. sc. Goran Ivanišević, dr. med. (Astronomsko društvo "Leo Brenner" - Hrvatski astronomski savez) o bibliografiji časopisa Astronomische Rundschau kojega je izdavala zvjezdarnica od 1899. do 1909. Na skupu je prezentirana publikacija Astronomische Rundschau - izvor za bibliografiju Lea Brennera prim. mr. sc. Gorana Ivaniševića, dr. med. u izdanju Astronomskog društva"Leo Brenner".
Nakon završetka predavanja u petak, sudionici skupa i su se uputili u obilazak Malog Lošinja i zajedničko fotografiranje ispred zgrade bivše Zvjezdarnice "Manora". U sklopu programa skupa u jutarnjim satima u subotu 27. rujna 2014. održano je promatranje Sunca na Rivi lošinjskih kapetana, a po završetku skupa, sudionici su se uputili u Lječilište Veli Lošinj na predavanje prim. Ivaniševića pod naslovom Prije 60 godina - Dječja bolnica (sanatorij) Veli Lošinj 28. rujna 1954. povodom 60. obljetnice njegova dolaženja na otok Lošinj.
Osnovni zaključci skupa su da je potrebno veće ulaganje u istraživanje i prezentaciju povijesti astronomije otoka Lošinja, pokretanje obnove zvjezdarnice i njeno stavljanje u funkciju edukacije, kulturne i turističke ponude u cilju produženja turističke sezone.
Zahvaljujemo na pomoći: Gradu Malom Lošinju, Primorsko-goranskoj županiji, Rektoratu crkve sv. Nikole u Malom Lošinju, Pastoralnom centru sv. Leopolda Mandića u Artatorama, Hrvatskom astronomskom savezu i Zajednici tehničke kulture Grada Malog Lošinja.

Branko Hanžek, Goran Ivanišević, Dorian Božičević, Manfred Bauer i Christian Harder

 
NAJAVA PROMATRANJA SUNCA 27-09-2014 PDF Ispis E-mail
Petak, 26 Rujan 2014 12:27

U subotu 27. 09.2014. Astronomsko društvo "Leo Brenner" organizira javno promatranje Sunca na Rivi lošinjskih kapetana ispred restorana Bocca Vera od 11:30 do 13:00 sati. Promatrati će se sa dva teleskopa koristeći dve različite vrste filtera (Ha i Mylar) pa će biti moguće pogledati Sunce u dva različita dijela spektra.

 
NAJAVA 1. MEĐUNARODNOG STRUČNOG SKUPA O ZVJEZDARNICI "MANORA" PDF Ispis E-mail
Subota, 20 Rujan 2014 19:45

Astronomsko društvo "Leo Brenner" vas poziva na 1. međunarodni stručni skup o astronomskom radu Lea Brennera (Spiridona Gopčevića) na zvjezdarnici u Malom Lošinju od 1894. do 1909. pod naslovom ZVJEZDARNICA MANORA koji će se održati od 26. do 27. rujna 2014. u dvorani crkve sv. Nikole u Malom Lošinju (Ulica lošinjskih brodograditelja, Mali Lošinj) povodom 120. obljetnice od početka rada zvjezdarnice. Skup je otvoren za javnost, a program skupa možete preuzeti klikom ovdje.

Predavači na skupu:
  • Manfred Bauer, Dipl. Phys. (Astronomische Arbeitsgemeinschaft Aalen e.V., Njemačka)
  • Dorian Božičević, mag. theol. (Astronomsko društvo "Leo Brenner" - Hrvatski astronomski savez)
  • dr. sc. Branko Hanžek (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Hrvatski astronomski savez)
  • Christian Harder (Gesellschaft für volkstümliche Astronomie Hamburg e.V. - Vereinigung der Sternfreunde e.V., Njemačka)
  • prim. mr. sc. Goran Ivanišević, dr. med. (Astronomsko društvo "Leo Brenner" - Hrvatski astronomski savez)
ZAHVALJUJEMO NA POMOĆI:
GRADU MALOM LOŠINJU
PRIMORSKO-GORANSKOJ ŽUPANIJI
REKTORATU CRKVE SV. NIKOLE - MALI LOŠINJ
HRVATSKOM ASTRONOMSKOM SAVEZU
ZAJEDNICI TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA
 
ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA A.D. "LEO BRENNER" PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 15 Rujan 2014 00:00

U petak 12. rujna 2014. u dvorani crkve sv. Nikole u Malom Lošinju održana je redovita izborna skupština Astronomskog društva >>Leo Brenner<<. Na skupštini je predsjednik društva kratko izvijestio o aktivnostima u proteklom periodu i planovima za naredni period te najavio održavanje 1. međunarodnog skupa o astronomskom radu Lea Brennera (Spiridona Gopčevića) na zvjezdarnici u Malom Lošinju od 1894. do 1909. pod naslovom Zvjezdarnica >>Manora<<, a povodom obilježavanja 120. obljetnice od početka rada zvjezdarnice koji će se održati u Malom Lošinju od 26. do 27. rujna 2014.

 

Na skupštini su izabrani slijedeći članovi za slijedeće funkcije:

 

  • Dorian Božičević, mag. theol. - za predsjednika
  • dr. sc. Željko Andreić - za dopredsjednika
  • Martin Hadžić - za tajnika
  • prim. mr. sc. Goran Ivanišević, dr. med. - za člana Upravnog odbora
  • Irena Dlaka, prof. - za člana Upravnog odbora

 

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 7 od 17
Copyright © 2018 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..