Home Novosti
Novosti
UPISI U ASTRONOMSKU SEKCIJU U ŠK. GOD. 2015./2016. PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 08 Listopad 2015 19:06

Astronomsko društvo "Leo Brenner" poziva učenike osnovne i srednje škole na upis u astronomsku sekciju. Upisuju su učenici od 5. razreda osnovne škole na više. Upisi će biti u srijedu 14.10.2014. i četvrtak 15.10.2014. u vremenu od 14:30 do 16:30 sati u Srednjoj školi Ambroza Haračića (dežurana - desno čim se uđe u školi). Nastava će se održavati u dvorani crkve sv. Nikole obzirom na nedostatak prostora u gradu. Za sve ostale informacije možete nas kontaktirati na telefon 098 920 21 53.

 

 
POZIV ZA PRIJAVU JAVNIH POTREBA U DRUŠTVENIM DJELATNOSTIMA GRADA MALOG LOŠINJA ZA 2016. GODINU PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 01 Listopad 2015 00:00

Grad Mali Lošinj je raspisao Poziv za prijavu programa/projekata namijenjenih zadovoljavanju javnih potreba u društvenim djelatnostima Grada Malog Lošinja za 2016. godinu. Poziv je objavljen na internetskim stranicama Grada Malog Lošinja, a možete ga pročitati klikom ovdje. Natječaj je otvoren do 18. listopada 2015. godine.

 

 

 
OPAŽANJE TELESKOPIMA 28.06.2015. PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 28 Lipanj 2015 15:19

 

Mali Lošinj i Zvjezdarnicu „Manora“ koju je osnovao i vodio Leo Brenner (Spiridon Gopčvić), 1896. posjetio je poznati američki astronom, osnivač i vlasnik zvjezdarnice u Flagstaffu (Arizona – SAD) Percival Lowell. Brenner i Lowell bili su pasionirani motritelji planeta, a osobito Marsa. Lowell je došao na Lošinj vidjeti meteorološke uvjete za astronomska opažanja nakon posjeta Alžiru i području Sahare gdje je bio u potrazi za pogodnim mjestom za astronomska opažanja. Na Lošinju je stigao 20. veljače 1896. i tu je proveo četiri dana vršeći astronomska motrenja sa Zvjezdarnice „Manora“ zajedno s Brennerom.

Ove godine Astronomsko društvo „Leo Brenner“ započinje s obilježavanjem 120 godina od posjeta Percivala Lowella otoku Lošinju, a tijekom 2016. godine obzirom da će se planet Mars naći u opoziciji 22. svibnja 2016. i tada nam biti vrlo blizu te da će nam doći još bliže 27. srpnja 2018. želja nam je da se kroz predavanja, izložbe i astronomska opažanja podsjetimo povijesne rasprave o kanalima na Marsu koja je prije 120 godina budila maštu i nadu da nismo sami u svemiru kod ljudi diljem svijeta. Predstoje nam uzbudljive godine u istraživanju Marsa jer 2016. godine su planirane dvije misije na Mars i to: jedna orbitalna letjelica (ESA) i jedna postaja za seizmička istraživanja (NASA) dok bi 2018. godine po Marsu trebao voziti još jedan rover (ESA).

Uz nova otkrića, prisjetimo se vremena kada je i Lošinj sa svojom Zvjezdarnicom „Manora“ bio u središtu svjetskih astronomskih zbivanja i kada su nam u posjet dolazili astronomi svjetskoga glasa. U nedjelju 28. lipnja 2015. obilježit ćemo 120 godina od posjete Percivala Lowella Malom Lošinju otvorenjem izložbe, 'projekcijama i promatranjem teleskopima sa Rive lošinjskih kapetana (ispred Restorana Bocca Vera) s početkom u 21:30 sati.

 
TELESKOPI NA RIVI U UTORAK 19.05.2015. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 18 Svibanj 2015 18:24

ASTRONOMSKO DRUŠTVO „LEO BRENNER“ – MALI LOŠINJ

U SURADNJI SA ČLANOVIMA ASTRONOMSKIH DRUŠTAVA

IZ AALENA, HAMBURGA I NJEMAČKOG UDRUŽENJA ASTRONOMA AMATERA

POZIVA VAS NA ASTRONOMSKO OPAŽANJE TELESKOPIMA

U UTORAK 19. SVIBNJA 2015. GODINE

NA RIVI LOŠINJSKIH KAPETANA

(ISPRED RESTORANA BOCCA VERA)

OD 12:30 DO 14:30 SATI

OPAŽANJE SUNCA

OD 21:00 DO 23:00 SATA

OPAŽANJE JUPITERA, VENERE I DRUGH OBJEKATA

LA SOCIETÀ ASTRONOMICA „LEO BRENNER“ – LUSSINPICCOLO

IN COOPERAZIONE CON I MEMBRI DELLE SOCIETÀ ASTRONOMICHE

DA AALEN, HAMBURG E DELLA ASSOCIAZIONE ASTROFILI TEDESCHI

VI INVITA AD UNA OSSERVAZIONE ASTRONOMICA CON TELESCOPI

MARTEDÌ IL 19. MAGGIO 2015. SULLA RIVA

(DI FRONTE AL RISTORANTE BOCCA VERA)

DA 12:30 ALLE 14:30

OSSERVAZIONE DEL SOLE

DALLE 21:00 ALLE 23:00

OSSERVAZIONE DI GIOVE, VENERE E ALTRI OGGETTI

THE ASTRONOMICAL SOCIETY „LEO BRENNER“ – MALI LOŠINJ

IN COOPERATION WITH THE MEMBERS OF THE ASTRONOMICAL SOCIETIES

FROM AALEN, HAMBURG AND THE GERMAN ASSOCIATION OF AMATEUR ASTRONOMERS

INVITE YOU TO AN ASTRONOMICAL TELESCOPE OBSERVATION

ON TUESDAY MAY 19TH 2015.

ON THE WATERFRONT IN THE TOWN CENTER

(IN FRONT OF THE RESTAURANT BOCCA VERA)

FROM 12:30 TO 14:30 HOURS

OBSERVATION OF THE SUN

FROM 21:00 TO 23:00 HOURS

OBSERVATION OF JUPITER, VENUS AND OTHER OBJECTS

DIE ASTRONOMISCHE GESSELSCHAFT „LEO BRENNER“ – MALI LOŠINJ

IN KOOPERATION MIT MITGLIEDERN AUS DER ASTRONOMISCHE GESSELSCHAFTEN

AUS AALEN, HAMBURG UND DER VEREINIGUNG DER STERNFREUNDE AUS DEUTSCHLAND

LADEN ZU EINER ASTRONOMISCHEN BEOBACHTUNG MIT TELESKOPEN EIN

AM DIENSTAG 19. MAI 2015

AN DER HAFENPROMENADE IM ZENTRUM

(VOR DEM RESTAURANT BOCCA VERA)

VON 12:30 BIS 14:30 UHR

BEOBACHTUNGEN DER SONNE

VON 21:00 BIS 23:00 UHR

BEOBACHTUNG VON JUPITER, VENUS UND ANDEREN HIMMELSOBJEKTEN

 
ODRŽANA 2. TRIBINA - IMA LI MJESTA ZA ASTRONOMIJU I TEHNIČKU KULTURU NA OTOKU LOŠINJU? PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 10 Svibanj 2015 20:30

Druga tribina pod naslovim Ima li mjesta za tehničku kulturu i astronomiju na otoku Lošinju? održana je u subotu 09. svibnja 2015. godine u dvorani crkve sv. Nikole u Malom Lošinju s početkom u 19:00 sati. Tribina je održana 09. svibnja da bi se ujedno prisjetili da je baš na taj dan prije 121 godinu svoja redovita astronomska motrenja na Zvjezdarnici „Manora“ u Malom Lošinju započeo Leo Brenner (Spiridion Gopčević). Tribinu su organizirali Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja, Astronomsko društvo „Leo Brenner“ i Hrvatski astronomski savez, a o temi tribine je uvodnu riječ dao predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Malog Lošinja i Astronomskog društva „Leo Brenner“ Dorian Božičević. Tribini je nazočilo 15-ak građana te gradonačelnik Gari Cappelli, pročelnica Ružica Baumgarten i predsjednik Odbora za kulturu Zvonko Levinger. Za svoj izostanak su se ispričali predstavnici županije zbog podjele priznanja na vrtićkoj olimpijadi u Cresu.

 

Predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Malog Lošinja i Astronomskog društva „Leo Brenner“ Dorian Božičević je okupljenima prezentirao aktualno stanje u tehničkoj kulturi te iznio prijedlog reorganizacije korištenja prostora za udruge kako bi se osigurali dostatni prostori za rad svih segmenata tehničke kulture (astronomska sekcija, informatika za umirovljenike, modelarstvo, tečaj fotografije, …), u bivšem Domu kulture odnosno lijevom krilu zgrade Gradske knjižnice i čitaonice, gdje bi se, osim spomenutog, na krovu postavila zvjezdarnica i napravio postav zbirke o povijesti astronomije na otoku Lošinju. Naime za većinu navedenih aktivnosti u tehničkoj kulturi postoji oprema, a Astronomsko društvo „Leo Brenner“ posjeduje osnovnu opremu za zvjezdarnicu, postav zbirke o povijesti astronomije, biblioteku i opremu za jednu potpuno informatiziranu učionicu. Gradonačelnik Gari Cappelli se pohvalio velikim ulaganjima u kulturu i sport, a Božičević je istaknuo da se za sve udruge tehničke zajedno iz proračuna ove godine izdvojilo svega 50.600 kuna dok se primjerice za udruge u sportu te održavanje i izgradnju sportskih objekata izdvojilo 1.670.000 kuna i naglasio da u proračunu uopće ne postoji stavka za održavanje i izgradnju objekata tehničke kulture. Cappelli je naglasio da se pokušala napraviti zvjezdarnica na krovu bivše Pomorske škole, ali da to nije uspjelo radi konzervatora i nastavio raspravu sa izlaganjem o smanjenim proračunskim prihodima od poreza na dohodak.

 

Pročelnica Ružica Baumgarten je predložila da se treba više usmjeriti na povratak i obnovu zgrade nekadašnje Zvjezdarnice „Manora“ na što je Božičević odgovorio da to traje već predugo i da je pitanje kada će to biti obzirom da je odluka o povratku zgrade donesena još 2006. godine i da je od tada prošlo skoro 10 godina, a da se predloženim rješenjem za lijevo krilo zgrade Gradske knjižnice i čitaonice brzo, jeftino i trajno rješava problem smještaja svih segmenata tehničke kulture, zvjezdarnica školskog/popularizacijskog tipa te osnovni postav zbirke o povijesti astronomije u iščekivanju povratka i obnove zgrade nekadašnje zvjezdarnice. Naglasio je i da bi zvjezdarnica na krovu lijevog krila zgrade Gradske knjižnice i čitaonice bila od velike važnosti za Hrvatski astronomski savez jer bi se stekli uvjeti za organizaciju ljetnih škola astronomije na Lošinju u suradnji s astronomskim društvima diljem Hrvatske.

 

Predsjednik odbora za kulturu Zvonko Levinger je obećao da će po ovom pitanju sazvati sjednicu Odbora za kulturu.

 

Gradonačelnik Gari Cappelli i pročelnica Ružica Baumgarten su konstatirali da neće ništa poduzimati po pitanju prijedloga reorganizacije korištenja prostora nego da sam predlagač pokuša dogovoriti sa svima predloženo rješenje pa da će onda oni postupiti prema tome, kada i ako se postigne dogovor jer se ne smatraju odgovornim za sazivanje zajedničkog sastanka po pitanju predloženog.

 

Predstavnik predlagača reorganizacije korištenja prostora Dorian Božičević je konstatirao da će obići sve zainteresirane strane i pokušati postići dogovor te da se nada da će udruge imati razumijevanja za ovaj prijedlog jer nam je svima u interesu da djeca i mladi na Lošinju pored brojnih sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti imaju na raspolaganju i aktivnosti s područja znanosti i tehničke kulture te da je u interesu produženja turističke sezone da se što prije turistički sadržaji na otoku upotpune bogatom astronomskom povijesti i ponovnom uspostavom zvjezdarnice.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 5 od 17
Copyright © 2018 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..