Home Novosti
Novosti
TELESKOPI NA RIVI U UTORAK 19.05.2015. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 18 Svibanj 2015 18:24

ASTRONOMSKO DRUŠTVO „LEO BRENNER“ – MALI LOŠINJ

U SURADNJI SA ČLANOVIMA ASTRONOMSKIH DRUŠTAVA

IZ AALENA, HAMBURGA I NJEMAČKOG UDRUŽENJA ASTRONOMA AMATERA

POZIVA VAS NA ASTRONOMSKO OPAŽANJE TELESKOPIMA

U UTORAK 19. SVIBNJA 2015. GODINE

NA RIVI LOŠINJSKIH KAPETANA

(ISPRED RESTORANA BOCCA VERA)

OD 12:30 DO 14:30 SATI

OPAŽANJE SUNCA

OD 21:00 DO 23:00 SATA

OPAŽANJE JUPITERA, VENERE I DRUGH OBJEKATA

LA SOCIETÀ ASTRONOMICA „LEO BRENNER“ – LUSSINPICCOLO

IN COOPERAZIONE CON I MEMBRI DELLE SOCIETÀ ASTRONOMICHE

DA AALEN, HAMBURG E DELLA ASSOCIAZIONE ASTROFILI TEDESCHI

VI INVITA AD UNA OSSERVAZIONE ASTRONOMICA CON TELESCOPI

MARTEDÌ IL 19. MAGGIO 2015. SULLA RIVA

(DI FRONTE AL RISTORANTE BOCCA VERA)

DA 12:30 ALLE 14:30

OSSERVAZIONE DEL SOLE

DALLE 21:00 ALLE 23:00

OSSERVAZIONE DI GIOVE, VENERE E ALTRI OGGETTI

THE ASTRONOMICAL SOCIETY „LEO BRENNER“ – MALI LOŠINJ

IN COOPERATION WITH THE MEMBERS OF THE ASTRONOMICAL SOCIETIES

FROM AALEN, HAMBURG AND THE GERMAN ASSOCIATION OF AMATEUR ASTRONOMERS

INVITE YOU TO AN ASTRONOMICAL TELESCOPE OBSERVATION

ON TUESDAY MAY 19TH 2015.

ON THE WATERFRONT IN THE TOWN CENTER

(IN FRONT OF THE RESTAURANT BOCCA VERA)

FROM 12:30 TO 14:30 HOURS

OBSERVATION OF THE SUN

FROM 21:00 TO 23:00 HOURS

OBSERVATION OF JUPITER, VENUS AND OTHER OBJECTS

DIE ASTRONOMISCHE GESSELSCHAFT „LEO BRENNER“ – MALI LOŠINJ

IN KOOPERATION MIT MITGLIEDERN AUS DER ASTRONOMISCHE GESSELSCHAFTEN

AUS AALEN, HAMBURG UND DER VEREINIGUNG DER STERNFREUNDE AUS DEUTSCHLAND

LADEN ZU EINER ASTRONOMISCHEN BEOBACHTUNG MIT TELESKOPEN EIN

AM DIENSTAG 19. MAI 2015

AN DER HAFENPROMENADE IM ZENTRUM

(VOR DEM RESTAURANT BOCCA VERA)

VON 12:30 BIS 14:30 UHR

BEOBACHTUNGEN DER SONNE

VON 21:00 BIS 23:00 UHR

BEOBACHTUNG VON JUPITER, VENUS UND ANDEREN HIMMELSOBJEKTEN

 
ODRŽANA 2. TRIBINA - IMA LI MJESTA ZA ASTRONOMIJU I TEHNIČKU KULTURU NA OTOKU LOŠINJU? PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 10 Svibanj 2015 20:30

Druga tribina pod naslovim Ima li mjesta za tehničku kulturu i astronomiju na otoku Lošinju? održana je u subotu 09. svibnja 2015. godine u dvorani crkve sv. Nikole u Malom Lošinju s početkom u 19:00 sati. Tribina je održana 09. svibnja da bi se ujedno prisjetili da je baš na taj dan prije 121 godinu svoja redovita astronomska motrenja na Zvjezdarnici „Manora“ u Malom Lošinju započeo Leo Brenner (Spiridion Gopčević). Tribinu su organizirali Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja, Astronomsko društvo „Leo Brenner“ i Hrvatski astronomski savez, a o temi tribine je uvodnu riječ dao predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Malog Lošinja i Astronomskog društva „Leo Brenner“ Dorian Božičević. Tribini je nazočilo 15-ak građana te gradonačelnik Gari Cappelli, pročelnica Ružica Baumgarten i predsjednik Odbora za kulturu Zvonko Levinger. Za svoj izostanak su se ispričali predstavnici županije zbog podjele priznanja na vrtićkoj olimpijadi u Cresu.

 

Predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Malog Lošinja i Astronomskog društva „Leo Brenner“ Dorian Božičević je okupljenima prezentirao aktualno stanje u tehničkoj kulturi te iznio prijedlog reorganizacije korištenja prostora za udruge kako bi se osigurali dostatni prostori za rad svih segmenata tehničke kulture (astronomska sekcija, informatika za umirovljenike, modelarstvo, tečaj fotografije, …), u bivšem Domu kulture odnosno lijevom krilu zgrade Gradske knjižnice i čitaonice, gdje bi se, osim spomenutog, na krovu postavila zvjezdarnica i napravio postav zbirke o povijesti astronomije na otoku Lošinju. Naime za većinu navedenih aktivnosti u tehničkoj kulturi postoji oprema, a Astronomsko društvo „Leo Brenner“ posjeduje osnovnu opremu za zvjezdarnicu, postav zbirke o povijesti astronomije, biblioteku i opremu za jednu potpuno informatiziranu učionicu. Gradonačelnik Gari Cappelli se pohvalio velikim ulaganjima u kulturu i sport, a Božičević je istaknuo da se za sve udruge tehničke zajedno iz proračuna ove godine izdvojilo svega 50.600 kuna dok se primjerice za udruge u sportu te održavanje i izgradnju sportskih objekata izdvojilo 1.670.000 kuna i naglasio da u proračunu uopće ne postoji stavka za održavanje i izgradnju objekata tehničke kulture. Cappelli je naglasio da se pokušala napraviti zvjezdarnica na krovu bivše Pomorske škole, ali da to nije uspjelo radi konzervatora i nastavio raspravu sa izlaganjem o smanjenim proračunskim prihodima od poreza na dohodak.

 

Pročelnica Ružica Baumgarten je predložila da se treba više usmjeriti na povratak i obnovu zgrade nekadašnje Zvjezdarnice „Manora“ na što je Božičević odgovorio da to traje već predugo i da je pitanje kada će to biti obzirom da je odluka o povratku zgrade donesena još 2006. godine i da je od tada prošlo skoro 10 godina, a da se predloženim rješenjem za lijevo krilo zgrade Gradske knjižnice i čitaonice brzo, jeftino i trajno rješava problem smještaja svih segmenata tehničke kulture, zvjezdarnica školskog/popularizacijskog tipa te osnovni postav zbirke o povijesti astronomije u iščekivanju povratka i obnove zgrade nekadašnje zvjezdarnice. Naglasio je i da bi zvjezdarnica na krovu lijevog krila zgrade Gradske knjižnice i čitaonice bila od velike važnosti za Hrvatski astronomski savez jer bi se stekli uvjeti za organizaciju ljetnih škola astronomije na Lošinju u suradnji s astronomskim društvima diljem Hrvatske.

 

Predsjednik odbora za kulturu Zvonko Levinger je obećao da će po ovom pitanju sazvati sjednicu Odbora za kulturu.

 

Gradonačelnik Gari Cappelli i pročelnica Ružica Baumgarten su konstatirali da neće ništa poduzimati po pitanju prijedloga reorganizacije korištenja prostora nego da sam predlagač pokuša dogovoriti sa svima predloženo rješenje pa da će onda oni postupiti prema tome, kada i ako se postigne dogovor jer se ne smatraju odgovornim za sazivanje zajedničkog sastanka po pitanju predloženog.

 

Predstavnik predlagača reorganizacije korištenja prostora Dorian Božičević je konstatirao da će obići sve zainteresirane strane i pokušati postići dogovor te da se nada da će udruge imati razumijevanja za ovaj prijedlog jer nam je svima u interesu da djeca i mladi na Lošinju pored brojnih sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti imaju na raspolaganju i aktivnosti s područja znanosti i tehničke kulture te da je u interesu produženja turističke sezone da se što prije turistički sadržaji na otoku upotpune bogatom astronomskom povijesti i ponovnom uspostavom zvjezdarnice.

 
2. TRIBINA - IMA LI MJESTA ZA ASTRONOMIJU I TEHNIČKU KULTURU NA OTOKU LOŠINJU? PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 04 Svibanj 2015 16:12
ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA,
ASTRONOMSKO DRUŠTVO “LEO BRENNER”
I HRVATSKI ASTRONOMSKI SAVEZ

POZIVAJU GRAĐANE NA 2. JAVNU TRIBINU

IMA LI MJESTA ZA TEHNIČKU KULTURU
I ASTRONOMIJU NA OTOKU LOŠINJU?


KOJA ĆE SE ODRŽATI U SUBOTU ¸09. 05. 2015.
U DVORANI CRKVE SV. NIKOLE
(ULICA LOŠINJSKIH BRODOGRADITELJA)
S POČETKOM U 19:00 SATI

POKUŠAJMO ZAJEDNO SAZNATI:

MOŽE LI ASTRONOMSKA SEKCIJA NAKON VIŠE OD 25 GODINA RADA
DOBITI ADEKVATNE UVJETE ZA RAD?

MOGU LI DJECA I MLADI NA LOŠINJU IMATI IZVANNASTAVNE AKTIVNOSTI IZ TEHNIČKE KULTURE (MODELARSTVO, ROBOTIKU, RADIOORIJENTACIJU …)?

MOGU LI SE UMIROVLJENICI PONOVNO
INFORMATIČKI OPISMENJAVATI U SKLOPU
TEHNIČKE KULTURE?

MOŽE LI ASTRONOMSKO DRUŠTVO
I HRVATSKI ASTRONOMSKI SAVEZ
IMATI ZVJEZDARNICU NA LOŠINJU?

MOŽE LI SE ORGANIZIRATI POSTAV ZBIRKE
O POVIJESTI LOŠINJSKE ASTRONOMIJE?

MOŽEMO LI NA LOŠINJU ORGANIZIRATI
I MNOGE DRUGE AKTIVNOSTI?
 
ODRŽANA TRIBINA - IMA LI MJESTA ZA ASTRONOMIJU I TEHNIČKU KULTURU NA OTOKU LOŠINJU? PDF Ispis E-mail
Petak, 24 Travanj 2015 11:57

U četvrtak 23. travnja 2015. u dvorani crkve sv. Nikole u Malom Lošinju s početkom u 19:00 sati održana je javna tribina na temu Ima li mjesta za tehničku kulturu i astronomiju na otoku Lošinju?. Na tribini se okupilo desetak građana, a tribinu su vodili predstavnici udruga tehničke kulture Dorian Božičević, mag. theol. (predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja i Astronomskog društva "Leo Brenner" te tajnik Hrvatskog astronomskog saveza), prof. dr. sc. Željko Andreić (dopredsjednik Astronomskog društva "Leo Brenner"), Tatjana Kren, prof. (članica Nadzornog odbora Hrvatskog astronomskog saveza) i Valter Martinolić (počasni predsjednik Astronomskog društva "Leo Brenner"). Sa tribine su u potpunosti izostali predstavnici lokalne samouprave iako su bili pozvani gradonačelnik, svi vijećnici i sve pročelnice upravnih odjela što ne čudi obzirom da lokalna samouprava u posljednje vrijeme ne odgovara niti na službene dopise koje upućuju udruge tehničke kulture te se odaziva pozivima samo pojedinih udruga,  a prisustvovao je predstavnik Turističke zajednice Grada Malog Lošinja koji je istaknuo da će ove godine Turistička zajednica ipak financirati dio predloženih manifestacija u okviru tehničke kulture i astronomije.
Na tribini je ukratko predstavljeno aktualno stanje u tehničkoj kulturi odnosno manjak prostora i sredstava za rad tehničke kulture te je istaknuta duga tradicija tehničke kulture i astronomije na otoku od začetka pomorskog školstva daleke 1780. godine i osnivanja prvo privatne Pomorske škole 1804. godine, Zvjezdarnice "Manora" koja je djelovala od 1893./1894 do 1909. godine pa sve do današnjih dana kroz 20-godišnji rad Astronomskog društva, održavanje Državnih susreta i natjecanja iz astronomije na otoku Lošinju, osnivanje Zajednice tehničke kulture 2008. godine i preseljenje sjedišta Hrvatskog astronomskog saveza iz Zagreba na otok Lošinj 2009. godine. Istaknuto je da su sve udruge tehničke kulture zajedno svedene na korištenje samo dva sobička u bivšem Domu kulture te da je iz lokalnog proračuna za sve udruge tehničke kulture zajedno ove godine izdvojeno svega 50.600 kuna dok se za udruge u sportu ove godine izdvojilo 1.690.000 kuna. Posebno je teška situacija vezano za manjak prostora obzirom da udruge raspolažu sa opremom za jednu cijelu informatiziranu učionicu, malu zvjezdarnicu, modelarsku radionicu i bibliotekom koja već nekoliko godina nije u korištenju i propada radi nedostatka prostora. Predsjednik Zajednice tehničke kulture je ukratko prezentirao mogućnost reorganizacije korištenja prostora u gradu jer prostora za rad udruga ima, ali se isti ne koristi racionalno, dapače prostora u gradu ima toliko da nam čitave zgrade zjape prazne i pomalo se raspadaju.
Nakon uvodnih izlaganja, pročitana su pisma potpore aktivnostima tehničke kulture i astronomije koja su nam poslali Udruga umirovljenika Grada Mali Lošinj i nekadašnja ravnateljica Osnovne škole Maria Martinolića u mirovini gospođa Margita Nikolić, prof. te su se u raspravu uključili prisutni građani. Nakon vrlo konstruktivne rasprave zaključeno je da je potrebno nastaviti sazivati sastanke građana, predstavnika udruga i lokalne samouprave sve dok se ne postigne konsenzus oko reorganizacije korištenja prostora za rad udruga, a neki od prisutnih građana su se ponudili i privatno postaviti pitanje pojedinim vijećnicima o odnosu lokalne samouprave prema tehničkoj kulturi. Predloženo je da se aktivnosti s područja astronomije probaju više usmjeriti u turističku ponudu kako bi se pokušale samofinancirati obzirom da je potpora lokalne samouprave nedostatna. Pojedini građani su pitali i za prces povratka i obnove zgrade nekadašnje Zvjezdarnice "Manora" koji je bio pokrenut 2005./2006. godine i zatim potpuno stao.


PISMO POTPORE UDRUGE UMIROVLJNIKA GRADA MALI LOŠINJ

Dajemo punu podršku zahtjevima Astronomskog društva i Tehničke kulture grada Malog Lošinja. Postigli su ti mladi ljudi velike rezultate u tehničkoj kulturi, astronomiji i promidžbi našeg otoka. Kad bi im se omogućio koji oni žele osmisliti, bila bi to još jedna turistička ponuda. Zvjezdarnica je povijest astronomije u Malom Lošinju. Osmatračnica na pomorskoj školi bila bi prvi susret brodovima i jahtama kad ulaze u našu prelijepu luku. Tehnička kultura omogućava kroz razne radionice i takmičenja koja organizira djeci da stvaraju.
Zato, molimo nadležne da omoguće rad astronomiji i tehničkoj kulturi na našem otoku. Pridružujemo se svima koji su protiv gašenja astronomije i tehničke kulture na otoku Lošinju. Udruga umirovljenika je zahvalna mladima iz astronomskog društva i tehničke kulture jer su nam omogućili informatičko opismenjivanje umirovljenika.

Udruga umirovljenika

PISMO POTPORE GĐE. MARGITE NIKOLIĆ, PROF.

Poštovani zaljubljenici u tehničku kulturu i astronomiju!

Obzirom da sam ovog svibnja već 20 godina u mirovini, ne mogu se sjetiti svakog detalja, ali je lakše vidjeti sukus tih događanja. Dakle pred nekih 25 godina na vrata moje kancelarije pokucao je Valter Martinolić i izrazio želju da bi on osnovao Astronomsku grupu pri našoj školi.
On nije imao nastavničku diplomu i nije izgledao kao netko tko će elokventno zastupati školu, ali mi je sjaj u njegovim očima dao naslutiti da će svoje znanje zdušno prenositi na učenike. I, nisam se prevarila.
Valter nije samo okupio učenike, on ih je toliko dobro pripremao da smo morali prihvatiti i organizaciju prvenstva Hrvatske iz astronomije. Uporni Valter nije dao mira ni meni, ni djeci, ni sebi. Grupa je bivala sve veća, a rezultati sve bolji.
Začudo, najveći broj članova je vio iz Velog Lošinja.
U školi nismo imali slobodnog prostora. Škola je tada imala oko 1350 učenika i sve su učionice u dvije smjene bile kompletno pune.
Dorian Božičević bio je tada član Valterove grupe.
Osobno sam prisustvovala jednom pripremanju za natjecanje.
Začudila sam se koliko djeca znaju, koliko su se seriozno prihvatili posla.
Noćno nebo počela sam razumijevati na posve drukčiji način. Blještave zvijezde nisu više bile romantične krijesnice. One su uvijek bile okosnica Egipatskih ratara, svih pomoraca, geografa, astronoma, matematičara, a ako je suditi po Vučedolskom zvjezdanim kalendaru i povjesničara.
I zato mislim da nam treba takva grupa.

Margita Nikolić, prof. nekad ravnateljica Osnovne škole Maria Martinolića

 

 
TRIBINA - IMA LI MJESTA ZA ASTRONOMIJU I TEHNIČKU KULTURU NA OTOKU LOŠINJU? PDF Ispis E-mail
Petak, 17 Travanj 2015 19:39

Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja, Astronomsko društvo "Leo Brenner" i Hrvatski astronomski savez pozivaju Vas na javnu tribinu Ima li mjesta za tehničku kulturu i astronomiju na otoku Lošinju? koja će se održati u četvrtak 23. travnja 2015. u Dvorani crkve sv. Nikole (Ulica lošinjskih brodograditelja, Mali Lošinj) s početkom u 19:00 sati. Naime, Zajednica tehničke kulture i Astronomsko društvo su još 1. prosinca 2014. uputili dopis gradonačelniku, svim vijećnicima i svim pročelnicama upravnih odjela vezano za stanje u tehničkoj kulturi na području grada odnosno nedostatak prostora i sredstava za rad tehničke kulture, ali do danas nitko nije ni na koji način reagirao na taj dopis pa smo odlučili u ovu problematiku uključiti širu javnost organizacijom javne tribine. Tribinu će voditi predstavnici udruga s područja tehničke kulture.

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 4 od 15
Copyright © 2017 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..