Home Novosti
Novosti
ODRŽANA 1. LOŠINJSKA LJETNA ŠKOLA ASTRONOMIJE PDF Ispis E-mail
Srijeda, 24 Kolovoz 2016 19:41

Od 16. do 19. kolovoza 2016. na Lošinju se u organizaciji Astronomskog društva "Leo Brenner" odvijala 1. Lošinjska ljetna škola astronomije. Na ljetnoj školi je sudjelovalo 23 polaznika i to 16 polaznika sa Lošinja i 7 polaznika iz drugih krajeva (Zagreba, Siska, Kutjeva i Beograda). Nekih dana nas je bilo i više jer su polaznici dovodili mlađu braću i sestre, a na predavanja nam je dolazio i jedan vrlo zainteresirani tata. Školu je vodio predsjednik društva Dorian Božičević.

Prvog dana ljetne škole u dvorani crkve sv. Nikole učili smo što je to astronomija i osnove astrognozije (gibanje neba tijekom noći i tijekom godine, cirkumpolarna zviježđa i zviježđa ljetnog neba, …). Drugog dana škole smo išli na promatranje i pokušali uz pomoć karti neba uživo prepoznati zviježđa i najsjajnije zvijezde koje smo prethodnog dana naučili na predavanju u dvorani. Treći dan škole se nastavio s predavanjem o Sunčevom sustavu u dvorani crkve sv. Nikole. Četvrti i zaključni dan škole započeo je u dvorani crkve sv. Nikole kratkim predavanjem na temu Kako radi teleskop i projekcijom kratkog dokumentarnog filma o povijesti izuma teleskopa. Po završetku predavanja uputili smo se s teleskopima na rivu kako bi promatrali Mars, Saturn i Mjesec te u praksi isprobali i vidjeli što smo na predavanjima naučili. Tijekom promatranja svim su polaznicima podijeljene pohvalnice za uspješno sudjelovanje na ljetnoj školi astronomije i razglednice s astrofotografijom otvorenog skupa Plejade.

Zahvaljujemo Primorsko-goranskoj županiji koja je odobrila sredstva za provedbu ove škole kroz javne potrebe u tehničkoj kulturi, Rektoratu crkve sv. Nikole na ustupanju dvorane za predavanja, Dorianu Božičeviću starijem i Petru Božičeviću na pomoći oko košnje trave i pripreme terena za promatranje.

Više fotografija i opširniji izvještaj o školi može se pronaći na internetskoj stranici www.ad-leo-brenner.hr

 

 
POZIV NA 1. LOŠINJSKU LJETNU ŠKOLU ASTRONOMIJE PDF Ispis E-mail
Utorak, 09 Kolovoz 2016 11:57

Astronomsko društvo “Leo Brenner” organizira 1. LOŠINJSKU LJETNU ŠKOLU ASTRONOMIJE za djecu uzrasta od 9 do 12 godina. Škola će se provoditi od utorka 16. do petka 19. kolovoza. Na školi mogu sudjelovati sva djeca od 9 do 12 godina koja se trenutno nalaze na Lošinju, a škola je potpuno BESPLATNA.

PROGRAM LJETNE ŠKOLE ASTRONOMIJE

16.08 – UTORAK

19:00 – 20:30 – Što je to astronomija i uvod u astrognoziju (u dvorani crkve sv. Nikole)

17.08. – SRIJEDA

20:00 – 22:00 – Upoznajmo zviježđa uživo (parking na Kadinu)

18.08. – ČETVRTAK

19:00 – 20:30 – Upoznajmo Sunčev sustav (u dvorani crkve sv. Nikole)

19.08. – PETAK

19:00 – 19:45 – Kako radi teleskop (u dvorani crkve sv. Nikole)

20:00 – 22:00 – Promatranje teleskopom (nova obala – trajektno pristanište)

Na ljetnu školu astronomije možete se prijaviti putem kontakt obrasca na našoj internetskoj stranici www.ad-leo-brenner.hr ili pozivom na broj 098 920 21 53 najkasnije do ponedjeljka 15. kolovoza.

Sredstva za provedbu ove aktivnosti su osigurana putem javnih potreba u tehničkoj kulturi Primorsko-goranske županije.

 

 
NAJAVA VI. DANA SPIRIDIONA GOPČEVIĆA PDF Ispis E-mail
Petak, 06 Svibanj 2016 18:10

Astronomsko društvo "Leo Brenner" - Mali Lošinj vas poziva na VI. dane Spiridiona Gopčevića. Dani Spiridiona Gopčevića se održavaju povodom obljetnice početka rada nekadašnje Zvjezdarnice "Manora" u Malom Lošinju, a koja je službeno započela s radom 09. svibnja 1894. godine. Zvjezdarnica "Manora" je bila druga zvjezdarnica po starosti na teritoriju Republike Hrvatske i prva civilna i privatna zvjezvarnica na našim prostorima.

 

P R O G R A M

07. svibnja 2016. - subota

  • 20:00 - 22:00 - na Rivi lošinjskih kapetana (ispred restorana Bocca Vera) - promatranje teleskopom - promatrat ćemo planet Jupiter i Mjesec
  • 20:00 - 22:00 - na Rivi lošinjskih kapetana (ispred restorana Bocca Vera) - projekcija o povijesti lošinjske astronomije i 120 godina od posjeta Percivala Lowella Malom Lošinju i Zvjezdarnici "Manora"

08. svibnja 2016. - nedjelja

  • 19:00 - u dvorani crkve sv. Nikole (ulica Lošinjskih brodograditelja) - predavanje na temu Tranzit Merkura - predavač: Dorian Božičević, mag. theol.

09. svibnja 2016. - ponedjeljak

  • 13:00 - 20:00 - na Rivi lošinjskih kapetana (ispred restorana Bocca Vera) - promatranje teleskopom - Tranzit Merkura - više o tranzitu klikom ovdje

 

 
MUZEJ APOKSIOMENA - LOŠINJ IMA I VLASTITU BAŠTINU PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 01 Svibanj 2016 19:46

U subotu 30. travnja 2016. u Malom Lošinju otvoren je Muzej Apoksiomena. Prigodom otvorenja predsjednik Astronomskog društva “Leo Brenner” i Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja Dorian Božičević, mag. theol. organizirao je akciju na temu zanemarivanja kulturno-povijesne baštine otoka Lošinja i djelatnosti tehničke kulture. Naime, Apoksiomen je vrlo vrijedno umjetničko djelo, ali ne smijemo zaboraviti da je isto tako slučajan nalaz i kao takav će tek otvaranjem njegova muzeja polako postati dio baštine otoka Lošinja,  a zauvijek će ostati dio Grčke kulture i umjetnosti.
Lošinj ima bogatu povijest i veliku količinu kulturno-povijesne baštine koja uopće nije prezentirana i u koju se skoro uopće  ne ulaže, a utrošili smo desetke milijuna kuna poreznih obveznika za smještaj jednog kipa koji će nam sutra možda uložene milijune vratiti.  Apoksiomen ne može i neće biti jedini “spasitelj” i “produžitelj” turističke sezone. Treba ulagati u autohtona kulturna dobra i ista kvalitetno prezentirati i usmjeriti u turističku ponudu.

Akcija je provedena pod sloganom “Svaka čast Apoksiomenu i grčkoj umjetnosti, ali Lošinj ima i vlastitu baštinu” na način da su se putem transparenta i projekcije u neposrednoj blizini novoga muzeja odaslale slijedeće poruke:

Obnovimo zvjezdarnicu Manora!

Osnujmo sakralnu zbirku u Velom Lošinju!

Uredimo arheološku zbirku u Osoru!

Grad sa bogatom pomorskom tradicijom nema pomorsku zbirku!

Obnovimo Kaštel!

Cijela zgrada za jedan kip! Za tehničku kulturu niti jedan m2!

Cijelu prezentaciju možete pogledati klikom ovdje.

 

 
FESTIVAL ZNANOSTI 2016. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 11 Travanj 2016 18:12

Na Lošinju 18. do 23. travnja 2016. odvijat će se Festival znanosti u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja na temu ZNANOST I UMJETNOST. U provedbu Festivala znanosti smo se prvi put uključili 2009. godine, a na državnoj razini se on ove godine provodi 14. put. Informacije o programu Festivala znanosti na otoku Lošinju možete pronaći na www.festivalznanosti.losinj.hr, a o cjelokupnom programu na državnoj razini na www.festivalznanosti.hr.

 

 

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 3 od 16
Copyright © 2017 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..