Home Novosti
Novosti
FESTIVAL ZNANOSTI 2016. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 11 Travanj 2016 18:12

Na Lošinju 18. do 23. travnja 2016. odvijat će se Festival znanosti u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja na temu ZNANOST I UMJETNOST. U provedbu Festivala znanosti smo se prvi put uključili 2009. godine, a na državnoj razini se on ove godine provodi 14. put. Informacije o programu Festivala znanosti na otoku Lošinju možete pronaći na www.festivalznanosti.losinj.hr, a o cjelokupnom programu na državnoj razini na www.festivalznanosti.hr.

 

 

 
JURIJEVA NOĆ 2016. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 11 Travanj 2016 18:09

U utorak 12. travnja 2016. povodom obilježavanja Jurijeve noći (obljetnice prvog čovjekovog leta u svemir kojeg je izvršio Jurij Gagarin 12. travnja 1961. godine) na Rivi lošinjskih kapetana (ipred pošte) od 20:00 do 22:00 sata Astronomsko društvo "Leo Brenner" organizira opažanje telskopom. Opažat ćemo Mjesec i planet Jupiter.

 
JAVNI NATJEČAJ PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE ZA ODABIR PROGRAMA ZA ZADOVOLJENJE JAVNIH POTREBA U PODRUČJU TEHNIČKE KULTURE U 2016. GODINI PDF Ispis E-mail
Subota, 02 Travanj 2016 18:38

Upravni odjel za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, dana 01. travnja 2016. godine, raspisao je Javni natječaj za odabir programa za zadovoljenje javnih potreba u području tehničke kulture u 2016. godini. Ukupno planirana vrijednost Natječaja za 2016. godinu iznosi 409.000,00 kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu/projektu je 5.000,00 kuna, a najveći iznos po pojedinom programu/projektu je 70.000,00 kuna. Rok za podnošenje prijava programa/projekata po ovom Natječaju je 30 dana od dana objave Natječaja na mrežnim stranicama Primorsko-goranske županije (http://www.pgz.hr/natjecaji), a završava 02. svibnja 2016. godine.

 
ASTRONOMIJA I TEHNIČKA KULTURA U NOĆI MUZEJA 2016. PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 01 Veljača 2016 00:00

Manifestacija Noć muzeja i ove je godine u cijeloj Hrvatskoj organizirana u noći 29. siječnja 2016. Na razini države obilježena je temom “Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer hrvatski mecena”, a Lošinjski muzej se ovoj manifestaciji pridružio temom “Lošinjski muzej – kreativni inkubator”.

Lošinjski reformatori i utemeljitelji modernog Lošinja su u 19. stoljeću, poput Strossmayera, potaknuli kulturni, gospodarski i znanstveni napredak te svojim doprinosom značajno utjecali na razvoj Grada i Otoka. Među pionirima znanosti se posebno istakao Ambroz Haračić, profesor Pomorske škole, koji je bio botaničar, meteorolog, klimatolog, istraživač geografije i geologije otoka. Osim njega, napretku Lošinja pridonijeli su i ravnatelj Pomorske škole Eugen Jelčić, teoretičar astronomije, matematike, fizike i nautike; liječnici Conrad Clar i Leopold Schrötter, astronom Spiridion Gopčević i mnogi drugi.

U Noći muzeja u Lošinjskom muzeju sudjelovalo je trinaest izlagača – organizacija i pojedinaca koji su posudili svoje materijale za izložbu te sudjelovali u predstavljanju onoga čime se bave i što istražuju. Između ostalog sudjelovali su i profesori i učenici naše Škole.

Noć muzeja otvorila je kustosica Marijana Dlačić, nakon nje je predavanje započela profesorica Lidija Kosmos, predstavljajući znanstveno istraživački rad grupe Mladi povjesničari koja istražuje život i rad znanstvenika Haračića. Rad uređaja kojima su se koristili pomorci u plovidbi demonstrirala je profesorica Aldina Burić, a o povijesti lošinjske astronomije, radu Astronomskog društva "Leo Brenner" i Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja govorio je Dorian Božičević, mag. theol..

O istraživanjima s područja zdravstvenog turizma, govorila je dr. Anamarija Margan-Šulc. Ljubo Galjanić govorio je o biljnim vrstama koje su naši preci koristili u prehrani ljudi i stoke, Matea Zekan govorila o radu instituta “Plavi svijet” i o dupinima, a kolekcionar Ivo Rušin iz Nerezina govorio je o očuvanju otočne etnografske baštine, dok je suvremena informatička dostignuća i mogućnosti prezentirao Saša Pupovac.

 

 
IZBORNA SKUPŠTINA ZTK PGŽ PDF Ispis E-mail
Subota, 23 Siječanj 2016 00:00

U četvrtak 21. siječnja 2016. u dvorani Hrvatske čitaonice Trsat u Rijeci održana je Izborna skupština Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije. Na Skupštini je izabrano novo vodstvo Zajednice na čije su čelo izabrani Marino Čikeš za predsjednika i Dorian Božičević za dopredsjednika. Ovom prilikom čestitamo predsjedniku Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja na izboru i želimo mu uspješan rad za boljitak tehničke kulture na području Primorsko-goranske županije.

 

 
«Početak«12345678910»Kraj»

Stranica 3 od 15
Copyright © 2017 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..