Home Novosti
Novosti
OSTAJE KOMBINIRANO ODJELJENJE ZA POMORSKA ZANIMANJA PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 21 Svibanj 2009 00:00

MALI LOŠINJ - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa - Uprava za srednjoškolsko obrazovanje, povukla je svoje traženje da se lošinjskoj Srednjoj školi Ambroza Haračića, u školskoj godini 2009./2010., formira jedno od dva zanimanja u pomorskim odjeljenjima, te će iduće školske godine ova otočna škola, kao i desetljećima do sada, imati kombinirano odjeljenje zanimanja tehničar za brodostrojarstvo i pomorski nautičar. o promjeni svoje odluke jučer su iz nadležnog ministarstva izvjestili ravnatelja škole Tomislava Gospodnetića, koji nije krio zadovoljstvo i kaže da je zahvalan svima koji su pridonijeli ovakvoj odluci, posebno lošinjskom gradonačelniku i saborsom zastupniku Gariju Cappelliju, koji je i sam bio polaznik ove škole, a koji je jučer prije sjednice Sabora o problemu izvjestio ministra Dragana Primorca, nakon čega je odluka promijenjena. Inače, podršku da sačuva svoja pomorska zanimanja u cijelosti, lošinjskoj Srednjoj školi reagiranjem na različitim instancama dali su brojni pojedinci i institucije, među ostalima Uprava za školstvo Primorsko-goranske županije, Lučka kapetanija Ispostava Mali Lošinj, lošinjska Lučka uprava, Brodogradilište Nerezine, Pomorska škola Zadar, Zajednica tehničke kulture Mali Lošinj i drugi. Pritisak je očito urodio plodom, pa će otočni učenici i dalje na izbor imati nautičko i strojarsko zanimanje, kako je na Lošinju oduvijek i bilo.

I. C. M. - Novi list, Četvrtak, 21. svibnja 2009.

 
MINISTARSTVO OBRAZOVANJA ŽELI UKINUTI ŠKOLOVANJE BUDUĆIH POMORACA PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 21 Svibanj 2009 00:00

MRTVI VEZ ZA NAJBOLJE STRUKE

Pomorski nautičar ili brodostrojar!? Tu dvojbu pred ravnatelja Srednje škole Ambroza Haračića iz Malog Lošinja, Tomislava Gospodnetića, stavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a ona znači zahtjev da se mora odustati od jedne, a prednost dati drugoj pomorskoj struci.

Dug prema 230 generacija

Prvo pomorsko učilište s pravom javnosti osnovano je 1780. i otad, s manjim prekidima, traje malološinjska tradicija školovanja nautičara i brodostrojara. U obranu obiju struka stoga su stali predstavnici pomorskih agencija i pomorci, te Zajednica tehničke kulture, čiji je predsjednik, Dorian Božičević, također đak nautike, uputio prosvjed Odboru za obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora.

Tradicija nad tradicijom

To je izvan svake pameti i nadam se da će ministar primorac i njegovi suradnici uvidjeti grešku i poništiti odluku. Ako govorimo o školama s pravom javnosti, naše je pomorsko učilište najstarije u Hrvatskoj, a ako se govori o državnim školama, na drugom je mjestu, odmah iza bakarske Pomorske škole. Zatražili smo da se za opstanak oba zanimanja založi naš grdonačelnik i saborski zastupnik, Gari Cappelli, koji je također završio pomorsku struku u našoj školi, kazao nam je ravnatelj Gospodnetić. Gradonačelnik je već jučer razgovarao s ministrom primorcem i dokumentima podkrijepio razloge za opstanak obiju struka, kazala nam je Martina Krajina, glasnogovornica Gradske uprave Malog Lošinja, budući da, zbog održavanja sjednice sabora, nismo uspjeli razgovarati s G. Cappellijem. U Srednjoj školi A. haračića poslijednjih nekoliko godina nautičati i brodostrojari idu u zajednički razred, odnosno zajedno slušaju opće predmete, a odvojeno stručne. Obično se ukupno upisuje između 25 i 30 učenika, što s Lošinja što s Cresa i malih otoka Lošinjskog arhipelaga.

Imamo dovoljno prostora, izvrsne stručne kadrove, dovoljno zainteresiranih učenika za upis u obje pomorske struke, a znamo da su za plovidbu potrebni i brodostrojari i nautičari. Uz to, danas su to gotovo jedina zanimanja s kojima se ne ide na zavod za zapošljavanje, nego odmah na brod, kaže Gospodnetić.

Cima se ipak diže

Povjerio nam je da se ipak nešto pomaknulo s mrtve točke i da nijedna struka neće morati na mrtvi vez, pa će slijedećih godina nove generacije malološinjskih nautičara dizati cimu i raditi na zapovjedničkom mostu, a brodostrojari pokretati brodske strojeve. Čuo sam neslužbeno da će ministarstvo promijeniti odluku, ali ne bih želio govoriti unaprijed. Ja sam odbio primiti i potpisati taj dpis, jer smatram da se mladima, osobito što je riječ o otočnoj školi, time čini nepravda, kaže ravnatelj.

NEVENKA KOŠČIĆ, Večernji list, Četvrtak, 21. svibnja 2009. - str. 9.

 
ČETRISTO MOTORA, OSAMSTO LJUDI PDF Ispis E-mail
Srijeda, 20 Svibanj 2009 00:00

ĆUNSKI (18. travnja 2009.) - Iz daljine čuju se kao gromovi ... Motori! Velik je broj onih koji su fascinirani jurilicama na dva kotača. Uređuju ih, dopunjuju, popravljaju, smatrju ih članovima obitelji. Upravo za takve, njihove prijatelje i naprosto one željne zabave, priređen je mot-susret na aerodromu nedaleko Ćunskog. Organizator Moto-klub "Lošinj" redovno priređuje ovakav susret povodom rođendana: ovoga puta slavilo se 27 godina postojanja kluba. Procjenjuje se da je zabavu na otvorenom tijekom dana pohodilo oko 800 ljudi, a bilo je približno 400 motora. Došli su gosti iz 22 kluba, najvećim dijelom iz Primorsko-goranske županije, ali i iz udaljenih dijelova Hrvatske. Priređena je i povorka motociklista od aerodroma do Malog Lošinja i natrag, a ovom prigodom je objavljen ulazak Moto-kluba "Lošinj" u članstvo Zajednice tehničke kulture Malog Lošinja.

 

B. P. - Otočki vjesnik, br. 42 (150), svibanj 2009.

 
PROGLAŠENI NAJBOLJI NATJECATELJI PDF Ispis E-mail
Utorak, 28 Travanj 2009 00:00

RIJEKA - osnovna škola Turnić bila je domaćin županijskog susreta i natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola iz astronomije, a u kategoriji učenika četvrtih razreda osnovnih škola prvo je mjesto osvojila Stela Opačak, drugo Domagoj Bogović, oboje iz OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj, dok je u  kategoriji petih razreda prvo mjesto osvojio osvojio učenik iste škole Leopold Mužić, a drugo mjesto Anđelo Zec iz OŠ Kozala. U kategoriji učenika šestih razreda prvo je mjesto osvojio kristian Stepančić iz OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj, a u kategoriji sedmih razreda prvo je mjesto pripalo Marino Lencović iz OŠ vežica, dok je u kategoriji osmih razreda prvo mjesto osvojio Kristian Smiljanić, drugo Teo Brala, oboje iz OŠ Turnić, a treće Aleksandar Bulj iz OŠ Eugen Kumičić. U kategoriji učenika prvih razreda srednjih škola prvo je mjesto osvojila Katarina Pavičić Ivelja, drugo Anamarija Komesarović, a u kategoriji trećih razreda prvo je mjesto osvojio Lovro pavletić, svi iz Gimnazije Andrije Mohorovičića.

 

I.Š. - Novi list, Utorak, 28. travnja 2009.

 
ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE DOBILA NOVOG ČLANA PDF Ispis E-mail
Petak, 24 Travanj 2009 00:00

MALI LOŠINJ - Lošinjskoj zajednici tehničke kulture (ZTK), koja je prva takva zajednica osnovana na hrvatskim otocima, pridružio se i Moto klub Lošinj i sada broji pet članova. naime, Zajednica je u Malom Lošinju osnovana u svibnju prošle godine, a osnivači su bili Astronomsko društvo "Leo Brenner", Foto klub "Lošinj", Udruga "Glazbena rotacija" i Auto klub "Lošinj". Cilj je unapređenje djelatnosti iz područja tehničke kulture, anaročito njeno promicanje među djecom i mladima. Predsjednik ZTK, Dorian Božičević ističe zadovoljstvo širenjem mreže klubova te navodi da će Moto klub, angažiranjem u ZTK pridonijeti popularizaciji programa prometne kulture i sigurnosti u prometu, koji se pripremaju ta djecu i mladež.

 

I.C.M. - Novi list, Petak, 24. travnja 2009. - str. 20.

 
«Početak«1112131415161718»Kraj»

Stranica 17 od 18
Copyright © 2021 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..