Home Novosti
Novosti
JAVNI RASPIS ZA DODJELU JAVNIH PRIZNANJA HZTK ZA 2010. GODINU PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 20 Prosinac 2010 16:13

Hrvatska zajednica tehničke kulture poziva građane Republike Hrvatske, članove udruga i javne djelatnike u tehničkoj kulturi, udruge, saveze, zajednice i druge pravne osobe u tehničkoj kulturi, strukovne i znanstvene udruge, obrazovne, znanstvene i kulturne ustanove i ostale pravne osobe čije je sjedište u Republici Hrvatskoj da predlože kandidate za dodjelu javnih priznanja, počasnih zvanja i Nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture.

 

Za 2010. godinu dodjeljuju se:

1) Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture

2) Nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture:

  • Nagrada za životno djelo
  • Godišnja nagrada za 2010.

3) Počasno zvanje Hrvatske zajednice tehničke kulture:

  • Mentor-savjetnik
  • Instruktor-savjetnik

4) Osobito člansko svojstvo u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture:

  • Počasni član
  • Podupirući član

Detaljne informacije potražite ovdje.

 
IN MEMORIAM - ŽELJKO OREŠKOVIĆ PDF Ispis E-mail
Petak, 10 Prosinac 2010 14:56

RIJEKA - 09. prosinca 2010. u Domu mladih u Rijeci održana je konmemoracija Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije za nedavno preminulog predsjednika ZTK PGŽ Željka Oreškovića. Konmemorativni skup su vodili dopredsjednik ZTK PGŽ Zrinko Tijan i tajnik Vladimir Mijić.

Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja ovim putem izražava iskrenu sućut obitelji preminulog predsjednika ZTK PGŽ i dragog kolege Željka Oreškovića. Željkovom smrti Zajednica tehničke kulture Primorsko-goranske županije izgubila je jako mogo, ali ne samo ona već i cijela tehnička kultura u našoj domovini.

U znak sjećanja na Željka donosimo njegov životopis u daljnjem tekstu.

 

ŽIVOTOPIS

Željko Orešković rođen je 19. veljače 1932. godine u Otočcu. Nižu realnu gimnaziju pohađao je u Otočcu, a Saveznu srednju tehničku školu u Zagrebu. Ekonomski fakultet završio je uz rad u Rijeci.

Kao mladi tehničar zaposlio se 1951. u  „Torpedu“ Rijeka gdje je od samoga početka bio sudionik razvoja inovatorstva kako kroz svoje prijedloge tako i uključujući se u začetke sustava vrednovanja inovacija koje razvijaju proizvodne procese. Taj rad nastavio je u tvornicama „Vulkan“ i „Rikard Benčić“ koje su u to vrijeme bile nosioci industrijskog razvoja riječke metaloprerađivačke industrije. Na djelu je provodio načelo da ništa nije tako savršeno da ne bi moglo biti bolje. Kao šef proizvodnje ljevaoničarske djelatnosti u navedenim tvornicama višekratno je nagrađivan za  uspješna rješenja u tehnološkim procesima.

Osnivač je Međunarodne izložbe izuma, tehničkih unapređenja i noviteta – RAST.

18 održanih izložbi u velikoj je mjeri doprinijelo društvenom prihvaćanju i poticanju razvoja inovacijske djelatnosti u nas, a isto tako i na afirmaciji domaćeg stvaralaštva na prostorima srednje i jugoistočne Evrope. Sredinom  osamdesetih godina, putem uspostavljene međunarodne suradnje započinje s prezentacijom inovatorstva u Plovdivu, Moskvi, Brnu, Budimpešti, Grazu i Sofiji.

Nosioc je inicijative, da se selekcijom najkvalitetnijih rješenja na RAST-u krene globalno, pa se tako po prvi puta predstavljaju hrvatske inovacije na Svjetskom salonu inovacija Eureka Bruxelles 1990. i na Svjetskoj izložbi inovacija INPEX-u Pittsburghu (SAD) godine 1991. Nastavno na tu inicijativu, slijede i nastupi u Ženevi i Nuernbergu itd.

Inicijator je osnivanja Tehnološkog centra s Patentotekom u Rijeci, kao i Centra za inovacije i transfer tehnologije, koji okupljaju inovatore s područja Primorsko-goranske županije i pružaju kompletan servis od izrade tehničke dokumentacije do zaštite pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i međunarodnim institucijama, kao i cijeli segment usluga na plasmanu inovacija.

Iz izložbe inovacija - RAST, razvio je cijelu mrežu sajamskih priredaba, koje sada gospodarstvo gravitacijskog područja povezuje sa svijetom, a to su Sjevernojadranski sajam, Međunarodni sajam nautičkog turizma NAUTICA, Dom i tehnika, Obrtnički sajam, Međunarodna izložba sa savjetovanjem o sjevernojadranskom prometnom pravcu TRANSADRIA, Proljetni sajam. Posebnost je tih specijaliziranih sajmova što se u njihovom okviru održavaju i tematske, ovisno o vrsti sajma, izložbe inovacija i novih tehnologija.

Posljednji projekt koji je razvijao je Sajam novih tehnologija i proizvoda namijenjen predstavljanju tehnoloških rješenja koja se mogu implementirati u hrvatske proizvodne resurse.

Organizator svih tih poslovnih i gospodarskih priredbi je RIJEČKI SAJAM, čiji je bio osnivač i predsjednik njegovog Nadzornog odbora.

Iz RASTA su ponikle još dvije značajne priredbe: prije više od dvadeset godina počeo je Međunarodni znanstveno-stručni skup MIPRO, koji obrađuje teme iz područja mikroelektronike i informatike, te svakog proljeća u Opatiji okuplja na pet međunarodnih savjetovanja i devet seminara, podijeljenim prema užim specijalizacijama, istaknute svjetske stručnjake.

Na isti način iz RASTA  su ponikla tradicionalna međunarodna savjetovanja o energetici, s posebnim naglaskom na štednji energije, razvijanju i korištenju obnovljivih izvora energije i zaštiti okoliša. I ovi se skupovi održavaju u Opatiji.

Bogata izdavačka djelatnost koja je pratila izložbu RAST, nastavljena je Bibliotekom „Inovacije za tržište“ u kojoj je on bio glavni urednik. U sklopu biblioteke tiskano je 5 knjiga. Knjige su izdane u suradnji s Udrugom inovatora Hrvatske i Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva RH. Željko Orešković bio je koautor knjiga: "Zbirka međunarodnih propisa i dokumenata", "Društveno organiziranje izumitelja i autora tehničkih unapređenja".

U  prikaz aktivnosti Željka Oreškovića na promicanju i praktičnoj primjeni izumiteljstva valja istaknuti i njegovo iznimno zalaganje na afirmiranju nacionalne organizacije inovatora i njezinom postavljanju na čvrste noge. Od 1991. do 1998. godine, kao čelni čovjek krovne organizacije inovatora Hrvatske svojim velikim zalaganjem bitno je pridonio jačanju i povećanju broja organizacija inovatora diljem Hrvatske.

Zahvaljujući takvim aktivnostima i zalaganju gospodina Oreškovića, unatoč nikad dostatnim financijskim sredstvima, uspjelo se održati kontinuitet nacionalne izložbe inovacija u Zagrebu. S te izložbe redovito su išle na svjetske smotre inovacija selekcije najboljih rješenja, koje su nam u tih nekoliko godina s blizu 350 odličja priskrbile epitet zemlje darovitih i vrijednih ljudi, pomažući ujedno afirmaciju neovisne Hrvatske u svijetu. Indikativno je, da je primanjem u Svjetsku organizaciju inovatora 1995. godine, Udruga inovatora Hrvatske postala prvom našom nevladinom organizacijom koja je nakon osamostaljenja države primljena u svjetsku obitelj.

Za osobite zasluge u promicanju hrvatskog inventivnog rada na međunarodnoj i nacionalnoj razini nagrađen je s više odličja, medalja i priznanja.

2009. Predsjednik Republike Hrvatske dodijelio mu je Odlikovanje RED DANICE HRVATSKE S LIKOM NIKOLE TESLE.

Uz to ističemo i odlikovanje gradonačelnika grada Bruxellesa - Zlatni križ s lentom Europske zajednice. Također, dvostruki je nosilac titule Viteza inovatorstva što ju dodjeljuje Belgijska komora inovatorstva.

Gospodinu Oreškoviću dodijeljena je i Godišnja državna nagrada u području Tehničke kulture "Faust Vrančić" za 1996. godinu, za samoprijegoran i požrtvovan dugogodišnji rad u tehničkoj kulturi.

U Narodnoj tehnici djeluje od 1951. godine, a od osamostaljenja Hrvatske u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture obnašao je dužnosti potpredsjednika, člana Izvršnog odbora i člana Skupštine.

Posljednjih godina bio je predsjednik Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije i član Izvršnog odbora Udruge inovatora Hrvatske.

 Najznačajnija postignuća Željka Oreškovića u organiziranom hrvatskom inventivnom radu bila su:

–    Bio je osnivač udruge inovatora u tvornici „Rikard Benčić“ Rijeka

–    Bio je osnivač Međunarodne izložbe izuma, tehničkih unapređenja i noviteta RAST u Rijeci

–    Bio je inicijator i suosnivač Saveza izumitelja i autora tehničkih unapređenja Hrvatske

–    Bio je inicijator i suosnivač Saveza izumitelja i autora tehničkih unapređenja Rijeke

–    Bio je osnivač Tehnološkog centra i patentoteke u Rijeci

–    Bio je osnivač Riječkog sajma

–    Bio je suosnivač znanstveno-stručnog projekta MIPRO u Rijeci

–    Bio je inicijator i osnivač biblioteke „INOVACIJE ZA TRŽIŠTE“

–    Bio je inicijator i suosnivač Udruge inovatora Hrvatske

–    Bio je inicijator i suosnivač Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije

–    Bio je osnivač Saveza udruga inovatora Rijeke

–    Bio je pokretač održavanja specijaliziranih izložbi inovacija vezanih uz pojedine sajmove u Rijeci

–    Bio je inicijator sudjelovanja hrvatskih inovatora na međunarodnim izložbama inovacija u svijetu

–     Nositelj je više hrvatskih i međunarodnih priznanja u području inovatorstva i tehničke kulture

 
PRVA REDOVITA SKUPŠTINA HRVATSKOG ASTRONOMSKOG SAVEZA PDF Ispis E-mail
Subota, 09 Listopad 2010 00:00
U subotu 09. listopada 2010. u Pastoralnom centru sv. Leopolda Mandića održana je prva redovita skupština Hrvatskog astronomskog saveza nakon obnove djelatnosti Saveza na skupštini koja se održala u prosincu 2009. godine u Malom Lošinju. Savez danas broji 11 udruga članica i ima sjedište u Malom Lošinju.
Dinko Brautović - Dorian Božičević - Ivo Dijan
 
U radu skupštine je sudjelovalo 17 zastupnika iz 8 udruga članica i to Astronomskog društva "Leo Brenner" iz Malog Lošinja, Astronomskog društva Korenica, Astronomskog društva Koprivnica, Astronomske udruge Korčula, Astronomskog društva Istra - Pula, Akademskog astronomskog društva Rijeka, Udruge Astrovizija iz Rijeke i Astronomskog-astronautičkog društva Zadar. Skupštini nisu prisustvovali predsjednik i dopredsjednik Saveza radi drugih obaveza pa je skupštinu vodio tajnik Dorian Božičević uz radno predsjedništvo koje su činili član Nadzornog odbora Dinko Brautović i član Izvršnog odbora Ivo Dijan koji je na početku skupštine pročitao poruku predsjednika Saveza dr. sc. Željka Andreića.
Zastupnici u Skupštini ispred Pastoralnog centra sv. Leopolda Mandića u Artatorama
 
Na skupštini se raspravljalo o mnogim temama od programa rada i daljnjeg razvoja Saveza u 2011. godini do problema koji su nastali oko pristupanja Saveza u članstvo Hrvatske zajednice tehničke kulture i preporuka po pitanju načina provođenja školskih natjecanja iz astronomije koje će se uputiti Agenciji za odgoj i obrazovanje i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Na skupštini je dogovorena i obnova nekada redovitog godišnjeg Susreta astronomskih društava Hrvatske.
 
Po završetku službenog dijela, zastupnici u skupštini su se uputili u Mali Lošinj u posjet zgradi gdje je nekada djelovala prva civilna, amaterska i privatna zvjezdarnica u Republici Hrvatskoj - Zvjezdarnica "Manora" koju je od 1893./1894. do 1909. osnovao i vodio Spiridon Gopčević (Leo Brenner) i oko čije će se obnove ubuduće zalagati i Hrvatski astronomski savez. U večernjim satima, sudionici skupštine su organizirali javno opažanje teleskopima na Trgu Republike Hrvatske u Malom Lošinju koje je pobudilo veliko zanimanje građana, a osobito djece.
Opažanje teleskopom na Trgu RH u Malom Lošinju
 
OSNOVANA UDRUGA ZA ZAŠTITU NOĆNOG NEBA PDF Ispis E-mail
Petak, 08 Listopad 2010 00:00
     U petak 08. listopada u Pastoralnom centru sv. Leopolda Mandića u Atratorama (Lošinj) u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza održana je osnivačka skupština Udruge za zaštitu noćnog neba - Naše nebo. Udrugu su osnovali predstavnici astronomkih društava iz Malog Lošinja, Zadra, Korčule, Koprivnice i Korenice. Za predsjednika je izabran Korado Korlević, prof., za dopredsjednika Boris Štromar, ing., a za tajnika Dorian Božičević, mag. teol. Udruga će djelovati na teritoriju RH, a sjedište će joj biti u Malom Lošinju.
Sudionici skupštine
Udruga za zaštitu noćnog neba – Naše nebo ima za ciljeve očuvanje prirodnog noćnog neba i krajobraza, prirode, okoliša i bioraznolikosti kao temeljnih vrijednosti društva, te prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima primjenom odrednica održivog razvoja i energetske učinkovitosti.
 
Dorian Božičević
 
Po registraciji udruge očekuje se aktivna suradnja sa udrugama za zaštitu noćnog neba u regiji - Tamnim nebom Slovenije i Cielobuio iz Italije te ulaganje većih napora u edukaciju građanstva o problemu sjetlosnog zagađenja i javno zagovaranje uvođenja zakona o javnoj rasvjeti na području RH.
 
UPISI NA TEČAJ FOTOGRFIJE PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 26 Rujan 2010 12:20

organizira TEČAJ FOTOGRAFIJE

-  Tečaj počinje dogovorom (na jesen krajem listopada)

-  Predavanja bi se održavala u prostorijama kluba, Zagrebačka 2, Mali Lošinj.

-   Predavanja i praktičan rad bi se odvijao dva puta tjedno a sve
zajedno bi trajalo pet tjedana (30 šk. sati);

-    Polaznici će dobiti literaturu a na kraju i diplomu o završenom tečaju;

-    Na kraju tečaja predvidjeli smo  izložbu ili projekciju
fotografija - radova  polaznika;

-    Cijena tečaja za odrasle je 300 Kn a za učenike 150 Kn

-    Voditelj tečaja je Nadir Mavrović, majstor fotograf;

-    Zainteresirane za tečaj molimo da ispune formular za polaznike
koji možete naći na www.fotoklub-losinj.hr, u «Moby dicku»
ili u foto studiju Nadir Mavrović.

 
«Početak«1112131415161718»Kraj»

Stranica 15 od 18
Copyright © 2021 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..