Home Novosti
Novosti
EVOLUCIJA I ASTRONOMIJA U OTOČNIM VARIJANTAMA PDF Ispis E-mail
Srijeda, 22 Travanj 2009 00:00

MALI LOŠINJ, RAB – Sedmu godinu za redom u Hrvatskoj se obilježava Festival znanosti, a po prvi put u ovu manifestaciju uključio se Grad Mali Lošinj. U organizaciji otočne varijante Festivala znanosti sudjeluju Astronomsko društvo »Leo Brenner«, Centar za zdravo odrastanje »Idem i ja«, Dječji vrtić »Cvrčak«, Institut za zaštitu i istraživanje mora – »Plavi svijet«, Lošinjski muzej, Osnovna škola Maria Martinolića, Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj, Srednja škola Ambroza Haračića, Udruga »Glazbena rotacija« i Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja.Ove godine Festival znanosti je posvećen dvjema temama, evoluciji i astronomiji, a u čast 200. godišnjice rođenja Charlesa Darwina te Međunarodne godine astronomije, a u povodu četiristo godina od kako je Galileo Galilej upotrijebio teleskop u proučavanju noćnog neba.

Lošinjski organizatori Festivala znanosti pobrinuli su se za raznolik programa koji traje cijeli tjedan, pa je među ostalim u osnovnoj školi postavljena izložba o povijesnom pregledu Darwinova života, izložba likovnih radova s temom evolucije, učenici eko grupe srednje škole održat će radionicu za predškolce pod nazivom »Svako drvo je bitno«. U Palači Fritzy je izložba »Evolucija čovjeka« te izložba s porukama o očuvanju noćnog neba, koju su postavili Astronomsko društvo »Leo Brenner« i lošinjska Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja, uz multimedijalnu prezentaciju i projekciju pod nazivom »Ambroz Haračić i znanstveni život u Malom Lošinju na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće«, koju su izradili učenici sekcije povijesničara srednje škole.

Osnovna škola Ivana Rabljanina drugu se godinu zaredom uključila u Festival znanosti, koji se od 20. do 25. travnja, osim Raba, održava u Zagrebu, Splitu, Zadru, Lošinju i Starigradu Paklenici. Tijekom tjedna održat će se niz aktivnosti, predavanja i radionica koje će učenicima pružiti nova saznanja o našem planetu, njegovom nastanku i životu na njemu. U okviru radionica učenici će razgovarati o izvorima, vruljama i bunarima otoka Raba pod vodstvom Jasne Vidas Vidović i Žarka Vidasa, dok će učitelji razredne nastave za temu imati »Planet Zemlja – moj dom«, a bit će riječi i o tome kako izgledaju životi pojedinih biljaka i životinja. Edita Sušić Duzić u svojoj će radionici zajedno s učenicima potražiti odgovor na pitanje »Kako je izgledao svijet ove stijene«, Ivica Tomulić održat će zanimljivo predavanje pod nazivom »I planine rastu, zar ne?«, dok će Željko Peran učenicima približiti temu »Vrtovi od kamena i pijeska« i govoriti o podizanju maslinika u teškim uzgojnim uvjetima. Ravnateljica rapske Osnovne škole prof. Anamari Šarin podsjetila je na činjenicu da je rapska škola bila prva otočna škola proglašena eko-školom, pred kojom već nekoliko godina ponosno vijori »Zelena zastava«.

I. CUPAĆ MARKOVIĆ, R. JURIĆ, Novi list, Srijeda, 22. travnja 2009. - str. 15.

 
DODIJELJENE GODIŠNJE NAGRADE ZTK PGŽ PDF Ispis E-mail
Četvrtak, 16 Travanj 2009 00:00

RIJEKA – Slavko Gauš dobitnik je nagrade za životno djelo Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije za trajno značajan rad na području tehničke kulture, te osobiti doprinos razvoju podvodnih aktivnosti, koju mu je na svečanosti u Auli Pastoralnog centra na Trsatu uručio dožupan Vidoje Vujić. Gauš je cijeli svoj radni vijek proveo u vatrogastvu, obnaša dužnost županijskog vatrogasnog zapovjednika, a dugi niz godina član je Operativno-tehničkog stožera hrvatske vatrogasne zajednice. Prvi je vatrogasni zapovjednik koji je prepoznao potrebu vatrogasne struke za osposobljavanje vatrogasaca u ronilačkim vještinama te 1980. godine osniva ronilačku sekcju u profesionalnoj vatrogasnoj jedinic Rijeke. Postavši županijskim vatrogasnim zapovijednikom inicirao je osnivanje ronilačkih odjeljenja u vatrogasnim postrojbama Opatija, Rijeka, Cres, Lošinj, Senj i Delnice. Jedan je od inicijatora i osnivača Kluba podvodnih aktivnosti "Kostrena", u kojem je osposobljeno preko 500 ronilaca. Županijska zajednica tehničke kulture podijelila je i godišnje nagrade za 2008. godinu koje su ove godine otišle u ruke Dolores Šegota, profesorice tehničke kulture iz Mrkoplja i Doriana Božičevića, magistra teologije, pomorskog nautičara i energetskog savjetnika iz Malog Lošinja. Šegota je nagradu dobila za stručni i pedagoški rad s mladima u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, dok je Božičeviću nagrada uručena za iznimne rezultate ostvarene u razvitku Astronomskog društva "Leo Brenner" iz malog lošinja, a posebno za veliki doprinos pri osnivanju prve otočne Zajednice tehničke kulture Grada Malog Lošinja. Mario Vretenar, učenik 8. razreda Osnovne škole "Turnić", dobitnik je godišnje nagrade "Mladi tehničar" za postignute rezultate u natjecanjima mladih tehničara, dok je Mauro Josipović iz Rijeke dobio godišnju nagradu "Mladi inovator" za postignute rezultate u području inovacija. Povelje Zajednice tehničke kulture PGŽ-a dobili su riječka udruga "Calculus" za stalnu muzejsku postavu računala namijenjenu prvenstveno djeci i mladima školskog uzrasta, udruga tehničke kulture "Žurkovo" iz kostrene za doprinos prmicanju i razvoju tehničke kulture i Klub mladih tehničara "Pehlin" za poticanje tehničke kulture u izvnnastavnim aktivnostima.

A. PETRAK, Novi List, 16. travnja 2009. - str. 11.

 

 
KOMBINACIJA SVEMIRA I ROCK GLAZBE PDF Ispis E-mail
Ponedjeljak, 13 Travanj 2009 00:00
MALI LOŠINJ – Na glavnom gradskom trgu održana je »Jurijeva noć«, događaj sastavljen od multimedijskih prezentacija, javnih opažanja teleskopom, te rock-koncerta. Kako je 12. travnja 1961. godine ruski kozmonaut Jurij Gagarin postao prvi čovjek u svemiru, na taj se dan u mnogim svjetskim zemljama priređuju događaji povezani s istraživanjima svemira.


U Malom Lošinju, »Jurijevu noć« organizirali su Zajednica tehničke kulture Malog Lošinja, Astronomsko društvo »Leo Brenner« iz Malog Lošinja i udruga »Glazbena rotacija«, čiji su brojni članovi i prijatelji, od osnovaca pa do lošinjskih glazbenih veterana, popunili program koncerta. Organizatore je poslužio prelijepo, gotovo ljetno vrijeme, ali i prisutnost velikog broja mladih Lošinjana koji su uskrsne praznike proveli na svom otoku te turista iz raznih zemalja koji su proveli ovaj ugodan vikend na otoku.


Izvor: Novi list, 13. travnja 2009.
 
NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA PDF Ispis E-mail
Utorak, 31 Ožujak 2009 00:00

MALI LOŠINJ – Mali Lošinj ove se godine prvi put uključio u natjecanje mladih tehničara Hrvatske, koje se održava već pedeset i prvi put. Na gradskom natjecanju u kategoriji zrakoplovnog modelarstva natjecalo se šest učenika OŠ Maria Matinolića, a mentor im je Josip Lulić. Radove učenika ocjenjivalo je Povjerenstvo za provedbu gradskog natjecanja mladih tehničara u sastavu, Dorian Božičević, predsjednik povjerenstva te članovi Hajdi Stepančić i Borislav Raić. U kategoriji petih razreda 80, od ukupno stotinu bodova dobio je Luka Antunović, slijedi Roman Franulović sa 68 bodova, Karmelo Škoda 62 boda i Luka Baljak 42. Učenik šestog razreda, Kristijan Škoda za svoj je rad dobio 75 bodova, a osmaš Luka Marić 74 boda. Dorian Božičević ističe važnost ovog natjecanja jer su njegovom provedbom lošinjski učenici prvi put stekli mogućnost kvalifikacije na županijsko, a kasnije i državno natjecanje mladih tehničara. Natjecanje je organizirala Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja, a provodilo se u učionici Astronomskog društva »Leo Brenner«, prostoriji Društva naša djeca i gradskoj sportskoj dvorani.

I.C.M. - Novi list, Utorak, 31. ožujka 2009. - str. 14.

 
U HOTELU KRALJEVICA DODIJELJENE NAGRADE HZTK PDF Ispis E-mail
Petak, 27 Ožujak 2009 00:00

KRALJEVICA - Hrvatska zajednica tehničke kulture jučer je u Kraljevici upriličila dodjelu javnih priznanja, počasnih zvanja i nagrade HZTK za 2008. godinu u Hotelu "Kraljevica". Odbor za dodjelu priznanja i nagrada donio je odluku dodijeliti Nagradu za životno djelo Dragutinu Ogrizeku iz Osijeka za izniman i trajan doprinos razvoju udruga inžinjera i tehničara i promicanju tehničke kulture tijekom više od 50 godina rada u društvu inovatora i tehničkoj kulturi, posebice u Osijeku i Osiječko-baranjskoj županiji. Godišnju nagradu dobili su: Enes Bektešević iz Čakovca, Dragan Milec iz Valpova, Tomislav Nikolić iz Splita, prof. dr. sc. Juraj Plenković iz Rijeke, dr. sc. Branimir Ružojčić iz Pule, Mato Šimunović iz Starog Petrovog Sela i Darko Tomašek iz Varaždina. Povelja HZTK pripala je Astronomskom društvu "Istra" i Auto-klubu "Pula-Rovinj" iz Pule, Elektrostrojarskoj školi Varaždin, Fotoklubu Osnovne škole Vidovec iz Vidovca, Kajak kanu klubu "Marsonia" iz Slavonskog Broda, Klubu mladih tehničara Osnovne škole Dubovac iz Karlovca, Krapinskom informatičkom klubu KRIK iz Krapine, Radioklubu "Kutina" iz Kutina, Ronilačkom klubu "Špinut" iz Splita i Zajednici tehničke kulture Valpovo. Snježani Barabaš Seršić iz Osijeka, Dorianu Božičeviću iz Malog Lošinja, Nenedu Horvtu i Stanku Tothu iz Varaždina, Zvonku Koprivnjaku iz Pregrade te Lucianu Šuranu iz Pule dodijeljeno je počasno zvanje instruktora-savjetnika HZTK, dok je Ivica Kolarić iz Varaždina stekao počasno zvanje mentora-savjetnika HZTK.

Prilikom obraćanja laureatima i skupu, predsjednik HZTK prof. dr. Ante Markotić istaknuo je veliku važnost tehničke kulture u današnjem društvu, što mediji i šira javnost ne zamjećuje dovoljno. Naglasio je kako baz tehnike i tehnologije nema ni sadašnjosti ni budućnosti, te da se Hrvatska može podičiti mnogim velikim ljudima i njihovim radom na području tehničke kulture, što nije slučaj u drugim zamljama veličine Hrvatske. 

Siniša PUCIĆ, Novi list, Petak, 27. ožujka 2009. - str. 10.

 
«Početak«1112131415»Kraj»

Stranica 15 od 15
Copyright © 2017 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..