Home Novosti Latest EVOLUCIJA I ASTRONOMIJA U OTOČNIM VARIJANTAMA
EVOLUCIJA I ASTRONOMIJA U OTOČNIM VARIJANTAMA PDF Ispis E-mail
Srijeda, 22 Travanj 2009 00:00

MALI LOŠINJ, RAB – Sedmu godinu za redom u Hrvatskoj se obilježava Festival znanosti, a po prvi put u ovu manifestaciju uključio se Grad Mali Lošinj. U organizaciji otočne varijante Festivala znanosti sudjeluju Astronomsko društvo »Leo Brenner«, Centar za zdravo odrastanje »Idem i ja«, Dječji vrtić »Cvrčak«, Institut za zaštitu i istraživanje mora – »Plavi svijet«, Lošinjski muzej, Osnovna škola Maria Martinolića, Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj, Srednja škola Ambroza Haračića, Udruga »Glazbena rotacija« i Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja.Ove godine Festival znanosti je posvećen dvjema temama, evoluciji i astronomiji, a u čast 200. godišnjice rođenja Charlesa Darwina te Međunarodne godine astronomije, a u povodu četiristo godina od kako je Galileo Galilej upotrijebio teleskop u proučavanju noćnog neba.

Lošinjski organizatori Festivala znanosti pobrinuli su se za raznolik programa koji traje cijeli tjedan, pa je među ostalim u osnovnoj školi postavljena izložba o povijesnom pregledu Darwinova života, izložba likovnih radova s temom evolucije, učenici eko grupe srednje škole održat će radionicu za predškolce pod nazivom »Svako drvo je bitno«. U Palači Fritzy je izložba »Evolucija čovjeka« te izložba s porukama o očuvanju noćnog neba, koju su postavili Astronomsko društvo »Leo Brenner« i lošinjska Zajednica tehničke kulture Grada Malog Lošinja, uz multimedijalnu prezentaciju i projekciju pod nazivom »Ambroz Haračić i znanstveni život u Malom Lošinju na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće«, koju su izradili učenici sekcije povijesničara srednje škole.

Osnovna škola Ivana Rabljanina drugu se godinu zaredom uključila u Festival znanosti, koji se od 20. do 25. travnja, osim Raba, održava u Zagrebu, Splitu, Zadru, Lošinju i Starigradu Paklenici. Tijekom tjedna održat će se niz aktivnosti, predavanja i radionica koje će učenicima pružiti nova saznanja o našem planetu, njegovom nastanku i životu na njemu. U okviru radionica učenici će razgovarati o izvorima, vruljama i bunarima otoka Raba pod vodstvom Jasne Vidas Vidović i Žarka Vidasa, dok će učitelji razredne nastave za temu imati »Planet Zemlja – moj dom«, a bit će riječi i o tome kako izgledaju životi pojedinih biljaka i životinja. Edita Sušić Duzić u svojoj će radionici zajedno s učenicima potražiti odgovor na pitanje »Kako je izgledao svijet ove stijene«, Ivica Tomulić održat će zanimljivo predavanje pod nazivom »I planine rastu, zar ne?«, dok će Željko Peran učenicima približiti temu »Vrtovi od kamena i pijeska« i govoriti o podizanju maslinika u teškim uzgojnim uvjetima. Ravnateljica rapske Osnovne škole prof. Anamari Šarin podsjetila je na činjenicu da je rapska škola bila prva otočna škola proglašena eko-školom, pred kojom već nekoliko godina ponosno vijori »Zelena zastava«.

I. CUPAĆ MARKOVIĆ, R. JURIĆ, Novi list, Srijeda, 22. travnja 2009. - str. 15.

 
Copyright © 2021 ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE GRADA MALOG LOŠINJA. Sva prava pridržana.
Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom..